Datering
Maker Pieter Aartsz Blauw

Pieter Aartsz Blauw - Gewassen inkttekening van een aantal schepen.

Tekening. Gewassen inkt. Gezicht op een aantal Engelse oorlogsschepen met ertussen sloepen en Nederlandse beurtschepen. Links vooraan een beurtschip met pas gestreken grootzeil. In het midden op een ton de signatuur. Rechts op de voorgrond een beurtschip met vol tuig en op het achterschip de datering. Op de achtergrond liggen diverse Engelse oorlogsschepen voor anker. Links op de achtergrond liggen nog meer Engelse schepen aan een kade. Tussen de oorlogsschepen varen geroeide sloepen.
Pieter Aarts Blauw. Geboren te Hoorn 2 nov. 1744, gestorven 2 dec. 1808 te Medemblik. Werkte waarschijnlijk als 'beeldsnijder' bij de Admiraliteit van Hoorn, later Medemblik. Was amateur tekenaar. Hij maakte alleen gewassen inkttekeningen. Met uiterste precisie legde hij details vast van de scheepvaart van de Franse tijd, in de nadagen van de bloei ervan. Hoorn was in de tijd van Blauw al bezig in verval te geraken. Daarom werd er de 'Vaderlandsche Maatschappij' opgericht. Blauw maakte ontwerpen voor de behangselfabriek van deze Maatschappij.
literatuur: - Zeilen op de Zuiderzee, expositie van het werk van Blauw (Hoorn, 1982) - Sneeker Nieuwsblad 20 juni 1947, 5 sep. 1947

Identificatie
Titel
Pieter Aartsz Blauw - Gewassen inkttekening van een aantal schepen.
Objectnummer
FSM-G-015
Objecttype
 • Pentekeningen
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling is getekend met pen en inkt.
 • Tekeningen
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
 • Scheepsafbeeldingen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010210
Over
Onderwerpen
 • Oorlogsschepen
  Een oorlogsschip, ook oorlogsbodem, wordt gebruikt voor de oorlogsvoering te water. (Wikipedia)A ship that is built and primarily intended for war.
 • Beurtschepen
  Binnenvaartuig dat op geregelde tijdstippen een vaste dienst onderhoudt tussen twee of meer havens voor het vervoeren van vracht en/of passagiers. (MARDOC)
 • Sloepen
  A decked sailing vessel, having fore-and-aft sails (including a single headsail and often a gaff main) on a single mast. Several variants have been recognised within this generalised type of vessel, which was used for a variety of purposes.Te gebruiken voor zeilschepen met gaffeltuig, met één mast en één of twee grootzeilen. (AAT)Een sloep is in bepaalde gevallen een klein scheepstype dat op het dek van een groter schip werd meegevoerd. Daarnaast is ze, zie onder bij vissloep, echter ook vele jaren als onafhankelijk zeevaartuig in gebruik geweest. (Wikipedia)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
53.0 cm
Lengte
65.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Pieter Aartsz Blauw
Datering
Materiaal
 • Papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden