Datering
Maker Onbekend

Anonymus - Achterglasschildering met voorstelling van het linieschip Friso.

Achterglasschildering uit het begin van de 19de eeuw maar teruggaande op een afbeelding uit het eind van de 18de eeuw. Op de voorgrond centraal het linieschip genaamd 'PRINS FRIESO'. Op het tweede plan het bootschip 'DE I. PIETER' en een statenjacht met het embleem van de Admiraliteit (gekruiste klare ankers). De stad op de achtergrond, met een spitse en een stompe kerktoren, zou Halingen kunnen zijn.
Het linieschip Prins Friso werd in 1728-1730 te Harlingen gebouwd. Het was een van de eerste oorlogsschepen dat in Nederland werd gebouwd naar Engels model, dat wil zeggen smaller van vorm. De Engelse scheepsbouwer Davis was om advies gevraagd. Met name in het achterschip is het verschil tussen de 18de-eeuwse 'Engelse' modellen en de 17de-eeuwe Nederlandse modellen te zien. Het is smaller, de huidgangen eindigen op een hekbalk. Nadeel was dat het achterschip dan dieper inzonk en dat kon op de Nederlandse water nogal eens voor problemen zorgen. Uiteindelijk werd er voor gekozen het Engelse mogel in het achterschip toch te verbreden, zodat de inzinking minder was. De Jonge Pieter kan het kofschip zijn, dat in 1793-1794 door de Friese Admiraliteit werd gehuurd en onder bevel stond van kapitein Jan Jacob Deurleu.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1982, pp. 22,23, 64 en 67.

Identificatie
Titel
Anonymus - Achterglasschildering met voorstelling van het linieschip Friso.
Objectnummer
FSM-1982-238
Objecttype
 • Achterglasschilderingen
  Techniek waarbij verf laag voor laag in omgekeerde volgorde, dat wil zeggen eerst de belangrijkste details en daarna de achtergrond, op een stuk glas wordt aangebracht. De voorstelling wordt aan de keerzijde bekeken.
 • Schilderijen
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
 • Zeegezichten
  Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000002753
Over
Onderwerpen
 • Linieschepen
 • Statenjachten
  Voornamelijk in de tweede helft van de 17de eeuw een bepaald scheepstype, dat door de Staten voor representatieve doeleinden en als transportmiddel gebruikt werd. Zeilend, redelijk zeewaardig, houten vaartuig, meestal getuigd met één mast en zwaarden, met een rond voorschip, vaak voorzien van een galjoen, een gepiekt achterschip met een hartvormige spiegel, met daarboven een paviljoen. Ze hadden een redelijke zeeg en waren vaak zo rond de twintig meter lang, maar variabel in verschijning. (debinnenvaart.nl)
Werk
Hoogte
34.0 cm
Lengte
49.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • Glas
  Een amorfe, anorganische substantie die wordt gemaakt door silica (siliciumdioxide) te fuseren met een basisoxide, meestal transparant maar vaak ook doorschijnend of ondoorschijnend. Kenmerkende eigenschappen zijn de hardheid en stijfheid bij normale temperaturen, de plastische eigenschappen bij verhoogde temperaturen en de weersbestendigheid en bestendigheid tegen de meeste chemische stoffen, behalve waterstoffluoride. Het wordt gebruikt voor zowel gebruiksdoeleinden als decoratieve doeleinden, en kan worden gemaakt in diverse vormen, gekleurd en gedecoreerd. Glas is ontstaan als glazuur in Mesopotamië in ongeveer 3500 v. Chr. De eerste voorwerpen die geheel van glas zijn vervaardigd, dateren van ongeveer 2500 v. Chr. (Project Fotografie)An amorphous, inorganic substance made by fusing silica (silicon dioxide) with a basic oxide; generally transparent but often translucent or opaque. Its characteristic properties are its hardness and rigidity at ordinary temperatures, its capacity for plastic working at elevated temperatures, and its resistance to weathering and to most chemicals except hydrofluoric acid. Used for both utilitarian and decorative purposes, it can be formed into various shapes, colored or decorated. Glass originated as a glaze in Mesopotamia in about 3500 BCE and the first objects made wholly of glass date to about 2500 BCE. (Project Fotografie)Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden