Datering
Maker Onbekend

Herinneringstegel van de boot van het jaar 1994: het statenjacht Friso.

Herinneringstegel van de Boot van het Jaar 1994. Afbeelding in bruin (transferdruk) van de boeier Friso, het statenjacht van de provincie Friesland. Opschrift: 'Boot van het jaar 1994 / Het Friese Statenjacht / Friso'. Linksonder het vignet van Sneek Promotion. De tegel is ingelijst.
Het predikaat 'Boot van het Jaar' wordt bij de opening van de Sneekweek door de Stichting Sneek Promotion verleend aan een verdienstelijk schip of organisatie. De boeier Friso werd in 1890 gebouwd op de scheepswerf van Eeltje Holtrop van der Zee te Joure.
literatuur: - H.G. van Slooten 'Eeltje Holtrop van der Zee en zijn familie' in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1988, pp. 116-118.

Identificatie
Titel
Herinneringstegel van de boot van het jaar 1994: het statenjacht Friso.
Objectnummer
FSM-1994-646
Objecttype
  • Herinneringstegels
  • Tegels
    Gebakken plak klei, al dan niet geglazuurd. Op de tegel kan een voorstelling of een tekst ingebakken zijn. Ook een reliëf kan de tegel sieren.
  • Eretekens
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013914
Over
Onderwerpen
  • Boeiers
    Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.
  • Statenjachten
    Voornamelijk in de tweede helft van de 17de eeuw een bepaald scheepstype, dat door de Staten voor representatieve doeleinden en als transportmiddel gebruikt werd. Zeilend, redelijk zeewaardig, houten vaartuig, meestal getuigd met één mast en zwaarden, met een rond voorschip, vaak voorzien van een galjoen, een gepiekt achterschip met een hartvormige spiegel, met daarboven een paviljoen. Ze hadden een redelijke zeeg en waren vaak zo rond de twintig meter lang, maar variabel in verschijning. (debinnenvaart.nl)
  • Boot van het jaar
Werk
Breedte
17.0 cm
Hoogte
17.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA