Datering
Maker Jongsma

Herinneringstegel: boot van het jaar 1983, het skûtsje van Lodewijk Meeter.

Herinneringstegel van de Boot van het Jaar 1983. Ingelijst. Wit met screendruk-print: afbeelding van het skûtsje van Lodewijk Meeter uit Huizum. Tekst: 'Boot van het / jaar 1983 / It Doarp Huzum'.
Het predikaat 'Boot van het Jaar' wordt bij de opening van de Sneekweek door de Stichting Sneek Promotion verleend aan een verdienstelijk schip of organisatie.

Identificatie
Titel
Herinneringstegel: boot van het jaar 1983, het skûtsje van Lodewijk Meeter.
Objectnummer
FSM-1998-200
Objecttype
 • Herinneringstegels
 • Tegels
  Gebakken plak klei, al dan niet geglazuurd. Op de tegel kan een voorstelling of een tekst ingebakken zijn. Ook een reliëf kan de tegel sieren.
 • Eretekens
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015094
Over
Onderwerpen
 • Skûtsjes
  Oorspronkelijk kleine Friese tjalken met een lengte tot circa 12 meter. De naam wordt tegenwoordig ook gegeven aan grote vrachttjalken die jaarlijks deelnemen aan het skûtsjesilen. (MARDOC)Zeilend, stalen kanaalscheepje met ronde vormen en kromme steven, sterk naar binnenvallend boeisel op voor- en achterschip, breed berghout met stuiten, gaffeltuig met de fok op een botteloef, uitgerust met een zogenaamde onderstijker voorzien van een wegerij, diepverzonken roef. Bij lengtes van 12 tot ruim 14 meter vaak rond de 3,3 meter breed. De grotere maten tot ca. 18 x 4,2 m. De holte bedroeg over het algemeen niet meer dan 1,2 meter. (De Binnenvaart)
 • Boot van het jaar
 • Huizum
Werk
Breedte
19.0 cm
Hoogte
cm
Lengte
19.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Jongsma
Datering
Materiaal
 • Aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden