Datering
Maker Onbekend

Gedenkpenning van het 100-jarig bestaan van de boeier Friso, tevens het 40-jarig gebruik als Statenjacht.

Penning. Gegoten, messingkleurig metaal. Vz: In reliëf een afbeelding van een zeilende boeier. Daaromheen opschriften: 'Friso 100 jaar 1894-1994', '40 jaar Statenjacht Provincie Friesland' en Friso- zomerreünie '94'.. Kz: leeg

Identificatie
Titel
Gedenkpenning van het 100-jarig bestaan van de boeier Friso, tevens het 40-jarig gebruik als Statenjacht.
Objectnummer
FSM-2019-041
Objecttype
  • Gedenkpenningen
    Algemene benaming voor een penning, geslagen ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025607
Over
Onderwerpen
  • Boeiers
    Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.
  • Statenjachten
    Voornamelijk in de tweede helft van de 17de eeuw een bepaald scheepstype, dat door de Staten voor representatieve doeleinden en als transportmiddel gebruikt werd. Zeilend, redelijk zeewaardig, houten vaartuig, meestal getuigd met één mast en zwaarden, met een rond voorschip, vaak voorzien van een galjoen, een gepiekt achterschip met een hartvormige spiegel, met daarboven een paviljoen. Ze hadden een redelijke zeeg en waren vaak zo rond de twintig meter lang, maar variabel in verschijning. (debinnenvaart.nl)
Werk
Diepte
0.4 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA