Datering
Maker De Haan Stucadoors

Afgietsel van een gevelsteen met voorstelling van een trekschuit.

Meerkleurig beschilderd afgietsel van een houten gevelbord met voorstelling van een door een paard getrokken trekschuit en het opschrift 'IAH 1762 AHS'.
De letters IAH en AHS zijn de initialen van Jan Anes Halma en Antje Hendriks Sanstra. Zij hadden in de Torenstraat te Leeuwarden een huis met stalling voor zes paarden. Dat huis is in 1762 gebouwd. De stalling werd gebruikt door de trekschippers uit Bolsward. De gevelsteen van hout wordt bewaard in het Fries Museum. Deze replica werd samen met een aantal andere gemaakt toen de eigenaar van het pand Klein Schavernek 14 te Leeuwarden zo'n replica in zijn voorgevel wilde inmetselen. De Bolswarder trekschuit lag namelijk afgemeerd in de Schaverneksgracht.

Identificatie
Titel
Afgietsel van een gevelsteen met voorstelling van een trekschuit.
Objectnummer
FSM-1989-1042
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000006041
Over
Onderwerpen
  • Trekschuiten
    Over het algemeen wordt de term trekschuit gebruikt voor scheepjes, die voornamelijk passagiers en hun bagage vervoerden. Zij deden ook aan pakket en postbezorging. (www.debinnenvaart.nl)Vaartuig dat werd gejaagd; als regel werd een jaagschuit gebruikt in de beurtvaart of voor personenvervoer.
  • Bolsward
  • Leeuwarden
Werk
Breedte
cm
Hoogte
43.0 cm
Lengte
76.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. De Haan Stucadoors
Datering
Materiaal
  • Gips
    Gips is een witte minerale stof, calciumsulfaat-dihydraat waarvan gesso wordt gemaakt. Gips wordt gebrand om modelleergips en anhydriet te maken. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden