Datering
Maker De Haan Stucadoors

Afgietsel van een gevelsteen met voorstelling van een trekschuit.

Meerkleurig beschilderd afgietsel van een houten gevelbord met voorstelling van een door een paard getrokken trekschuit en het opschrift 'IAH 1762 AHS'.
De letters IAH en AHS zijn de initialen van Jan Anes Halma en Antje Hendriks Sanstra. Zij hadden in de Torenstraat te Leeuwarden een huis met stalling voor zes paarden. Dat huis is in 1762 gebouwd. De stalling werd gebruikt door de trekschippers uit Bolsward. De gevelsteen van hout wordt bewaard in het Fries Museum. Deze replica werd samen met een aantal andere gemaakt toen de eigenaar van het pand Klein Schavernek 14 te Leeuwarden zo'n replica in zijn voorgevel wilde inmetselen. De Bolswarder trekschuit lag namelijk afgemeerd in de Schaverneksgracht.

Identificatie
Titel
Afgietsel van een gevelsteen met voorstelling van een trekschuit.
Objectnummer
FSM-1989-1042
Objecttype
 • Afgietsels
  Beeldhouwwerken of reproducties gemaakt door middel van gieten. Gebruik 'gietwerk' in de context van industrie en bouw. (AAT-Ned)
 • Reproducties
  Wordt gebruikt voor kopieën van kunstafbeeldingen, kunstobjecten of andere gewaardeerde afbeeldingen of objecten, die zijn gemaakt zonder de bedoeling te misleiden; heeft betrekking op kunstafbeeldingen, ook fotografische reproducties; duidt op een meer precieze en getrouwe imitatie dan de term 'kopieën (afgeleide objecten)'. Gebruik de term 'vervalsingen' als er sprake is van misleiding. (Project Fotografie)Copies of art images, art objects, decorative arts, or other valued images or objects, made without intent to deceive; with regard to art images, it includes photographic reproductions. The term implies more precise and faithful imitation than does the term "copies (derivative objects)." Where the intent is to deceive, see "forgeries" or "counterfeits." For prints copying other two-dimensional works, typically dating from before the widespread use of photography, use "reproductive prints." (Project Fotografie)
 • Gevelstenen
  Gevelstenen zijn stenen platen of blokken die in de gevel zijn aangebracht. In bijzondere gevallen is een gevelsteen als sluitsteen toegepast of in een deel van een gevelversiering opgenomen, bijvoorbeeld in de vorm van een cartouche. In de middeleeuwen was de gevelsteen meestal in het boogveld boven de ingang geplaatst. Vanaf de 16de eeuw komen gevelstenen in het fries boven de pui of in de geveltop voor.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000006041
Over
Onderwerpen
 • Trekschuiten
  Over het algemeen wordt de term trekschuit gebruikt voor scheepjes, die voornamelijk passagiers en hun bagage vervoerden. Zij deden ook aan pakket en postbezorging. (www.debinnenvaart.nl)Vaartuig dat werd gejaagd; als regel werd een jaagschuit gebruikt in de beurtvaart of voor personenvervoer.
 • Bolsward
 • Leeuwarden
Werk
Breedte
cm
Hoogte
43.0 cm
Lengte
76.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. De Haan Stucadoors
Datering
Materiaal
 • Gips
  Gips is een witte minerale stof, calciumsulfaat-dihydraat waarvan gesso wordt gemaakt. Gips wordt gebrand om modelleergips en anhydriet te maken. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA