Datering
Maker Onbekend

Afgietsel van een legpenning, oorspronkelijk uitgegeven bij opening van de trekvaart van Dokkum naar Groningen.

Legpenning. Zilverkleurig metaal. Nagietsel. VZ: Voorstelling van een trekschuit, getrokken door een paard. Boven: een stadszegel van Dokkum gedragen door twee putti. Omschrift in latijn. KZ: boven: door engelen gedragen wapenschild van Dokkum waaronder een 16-regelige tekst.
De penning is oorspronkelijk in 1654 uitgegeven bij opening van de trekvaart tussen Dokkum en Groningen. De ontwerper was Johannes Lutma (Amsterdam 1624 - Amsterdam 1689). (www.rijksmuseum.nl)

Identificatie
Titel
Afgietsel van een legpenning, oorspronkelijk uitgegeven bij opening van de trekvaart van Dokkum naar Groningen.
Objectnummer
FSM-2012-033
Objecttype
 • Legpenningen
  Grote gedenkpenningen zonder oogje bestemd om in een etui te liggen. Gebruik draagpenning voor een penning met een oog.
 • Penningen
  Oude term voor muntstuk. Tegenwoordig de algemene benaming voor een op een muntstuk gelijkend voorwerp dat in woord en beeld herinnert aan bijvoorbeeld een bepaalde gebeurtenis (gedenkpenning), aan een speciale devotie (devotiepenning) of dient als teken van lidmaatschap (verenigingspenning).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022230
Over
Onderwerpen
 • Trekschuiten
  Over het algemeen wordt de term trekschuit gebruikt voor scheepjes, die voornamelijk passagiers en hun bagage vervoerden. Zij deden ook aan pakket en postbezorging. (www.debinnenvaart.nl)Vaartuig dat werd gejaagd; als regel werd een jaagschuit gebruikt in de beurtvaart of voor personenvervoer.
 • Dokkum
 • Groningen
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden