Datering
Auteur Peter Dorleijn

Van gaand en staand want : de zeilvisserij voor en na de afsluiting van de Zuiderzee.

Gedigitaliseerd met toestemming van Batavialand en de auteur. Van gaand en staand want : de zeilvisserij voor en na de afsluiting van de Zuiderzee / Peter Dorleijn IV: . - Weesp : Van Kampen, cop. 1985. - 301 p. : ill. ; 29 cm. - (Publicaties van de Stichting voor het Bevolkingsonderzoek in de drooggelegde Zuiderzeepolders ; dl. 48) Met lit.opg. ISBN 90-6091-227-6 geb.

Identificatie
Titel
Van gaand en staand want : de zeilvisserij voor en na de afsluiting van de Zuiderzee.
Bibliotheek PPN
853146470
ISBN
90-6091-227-6
Over
Onderwerpen
 • Zuiderzeevisserij
 • Harderwijk
 • Elburg
 • Economische geschiedenis
  Geschiedenis van de economische omstandigheden en/of ontwikkeling van een plaats, land of streek.
 • Sociale geschiedenis
  Geschiedenis van de sociale ontwikkeling en/of omstandigheden van een plaats, land of streek, betrekking hebbend op de menselijke samenleving, de menselijke maatschappij en de verhoudingen, het gezamenlijk leven, de vormen en de toestanden daarin.
 • Visserijvaartuig
  Boot, schuit of schip gebruikt bij het vissen of het vervoer van (levende) vis. (debinnenvaart.nl)Vissersboten zijn boten die vissers gebruiken bij het uitoefenen van hun beroep. Zowel kleine houten boten als grote gemotoriseerde boten worden gebruikt voor visserij op zee of op de binnenwateren. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
 • Bons (vaartuig)
  Klein platbodemig vissersvaartuig, vroeger vooral vissend (ansjovis en haring) in de NO-hoek van de Zuiderzee. Vertoont veel gelijkenis met de schokker en heeft onder meer eveneens de voorover hellende rechte voorstevenbalk met klamp en rol voor de ankertros. (MARDOC)Nederlands klein platboomd vissersvaartuig waarmee vroeger ansjovis en haring werd gevangen in de noordoosthoek van de Zuiderzee. Het lijkt sterl op de schokker maar is kleiner van afmetingen. Lengte ca. 11 m.
 • Visvangtuig
  Alle netten en daarbij behorende lijnen en kabels die worden gebruikt om te vissen.
 • Visserijnevenbedrijf
  Elk nevenbedrijf dat in relatie staat tot de visserij, zowel voor het leveren van producten waarvan de visserij afhankelijk is (bijv. visvangtuig) als de verwerking van de visvangst.
 • Touwslagerij
  Lange, meestal smalle gebouwen of ruimten waarin touwen worden gemaakt, meestal door vezels tot draden te spinnen, draden tot strengen te draaien en drie of meer strengen samen te draaien tot touw. (AAT-Ned)
 • Zeilmakerij
  Ruimten waar zeilen worden vervaardigd en onderhouden. (AAT)
 • Visafslag
  Visafslaggebouwen zijn veilinggebouwen waar vis wordt geveild. Naast een veilingruimte met veilingklok zijn er tijdelijke opslagruimten, personeelsruimten en kantoren. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
 • Vishandel
  Viswinkels zijn winkels waar verse, gerookte en gebakken vis verkocht wordt. Ook worden er vaak huisgemaakte specialiteiten zoals eigengemaakte salades en visgerechten verkocht. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
 • Visserijvereniging
Personen
Werk
Duur
Afmetingen
29 cm
Fysiek medium
boek
Serie
Publicaties van de Stichting voor het Bevolkingsonderzoek in de Drooggelegde Zuiderzeepolders, dl. 48
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Uitgever
Van Kampen
Vervaardiging
Auteur
 1. Dorleijn, Peter (1937-) (auteur)
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Auteur

Peter Dorleijn

1937

Schrijver/tekenaar met kennis van de zeilvisserij in de Zuiderzee en het IJsselmeer, hij was in dienst van de voormalige Stichting voor het Bevolkingsonderzoek in de drooggelegde Zuiderzeepolders. B0244139: oud-medewerker van Sociaal Historisch Centrum voor Flevoland

Lees meer
data.bibliotheken.nl

Trefwoorden