Datering
Maker Eibert den Herder

De Nieuwe Zuiderzeefilm

Filmopnames van de visserij op de Zuiderzee gemaakt in opdracht van Eibert den Herder uit Harderwijk. Den Herder was tegen de afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee en hij vond de Zuiderzeefilm gemaakt door D.J. van der Ven geen goede afspiegeling van de visserij industrie. Daarom gaf hij Polygoon de opdracht een film te maken die wel een goed beeld zou geven. De keuringslengte van de film was uiteindelijk 2728 meter (dit is ongeveer 2 uur 15 minuten). In 1931 is er nog een geluidsversie van 31 minuten van gemaakt. Film gemaakt door Polygoon Profilti van het materiaal geschoten in opdracht van Eibert den Herder over de Zuiderzeevisserij en aanverwante industrie. Dit is de meest complete versie van de film. © Stadsmuseum Harderwijk

Identificatie
Titel
De Nieuwe Zuiderzeefilm
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-audiovisuals-100000088
Over
Onderwerpen
  • Touwslagerij
    Lange, meestal smalle gebouwen of ruimten waarin touwen worden gemaakt, meestal door vezels tot draden te spinnen, draden tot strengen te draaien en drie of meer strengen samen te draaien tot touw. (AAT-Ned)
  • Visserij
    Het beroepsmatig of als ontspanning vangen van vis. (AAT)
  • Haven
    Lig- en bergplaats voor vaartuigen. (BRT)
  • Visserijvaartuig
    Boot, schuit of schip gebruikt bij het vissen of het vervoer van (levende) vis. (debinnenvaart.nl)Vissersboten zijn boten die vissers gebruiken bij het uitoefenen van hun beroep. Zowel kleine houten boten als grote gemotoriseerde boten worden gebruikt voor visserij op zee of op de binnenwateren. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Duur
34:38
Afmetingen
video
Genre
documentaire
Fysiek medium
audiovisueel materiaal
Museum
Stadsmuseum Harderwijk
Digitale bron
Vervaardiging
Maker
  1. Eibert den Herder (regisseur)
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden