Vorige Ambacht in dracht 7 / 7
Datering
Maker Roel van Tour

Gesteven en gestreken - het behandelen van het stukje en de kraplap in Spakenburg

Film waarin Wimpje en Roelof Blokhuis het proces van strijken en behandelen van het stukje laten zien. Dit doen ze in de schuur van hun huis in Spakenburg. De film is gemaakt als onderdeel van het project 'Ambacht in Dracht', een initiatief van het Netwerk Zuiderzeecollectie.

Identificatie
Titel
Gesteven en gestreken - het behandelen van het stukje en de kraplap in Spakenburg
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-audiovisuals-100000205
Over
Onderwerpen
  • Kraplap
    Een kraplap is de benaming voor een (meestal zwaar gesteven) schouderklep van sommige Nederlandse klederdrachten. De kraplap van de klederdracht van Bunschoten/Spakenburg zoals die op markten in palinghandels nog regelmatig te zien is, spreekt waarschijnlijk het meest tot de verbeelding. (Wikipedia)
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Duur
00:08:58
Afmetingen
video
Genre
documentaire
Fysiek medium
audiovisueel materiaal
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Roel van Tour (camera)
  2. Rosalie Sloof (onderzoeker)
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden