Datering
Maker

Blokzijlder jacht

Dit model staat voor het zogenaamde Blokzijlder Jacht. Het is inderdaad een jacthtype en werd, de naam zegt het al, vervaardigd in en rond Blokzijl, de oostwal van de Zuiderzee. Dit schip is rijkelijk versierd. De term jacht kan evenwel verwarren, want het ging niet om een schip van grote afmetingen. De Blokzijlder verbleef voornamelijk op de Zuiderzee en werd gebruikt voor transport, maar soms ook als vissersschip.

Gedetailleerde beschrijving

ALGEMEEN: volmodel op standaard, getuigd met zeilen, reconstructie 1850; SCHAAL: ca. 1:20. TECHNIEK: op (weinig) spanten gebouwd. OPSCHRIFTEN: "Blokzijlder jacht anno 1850" (op de standaard); TUIGAGE: mast(en) met staand want:; strijkbaar bedoelde mast met mastluik, zwart in de mastkoker, zwart boven de hommer, voorstag met talreep, bb. en sb. 2 hoofdtouwen met jufferblokken, talrepen, nagelbank, puttings door de aanvaringsklamp en op het berghout (!); zeilen met rondhouten en lopend want: GROOTZEIL: wit (geweest), met aangenaaide lijken en opgestikte banen, achterlijk, 3 rakbanden, gekromde gaffel met zwarte klauw, giek met zwarte uiteinden, kraanlijn, piekeval, klauwval, halstalie, schoot op overloop. STAGFOK: wit, aangenaaide lijken, opgestikte banen, achterlijk, 8 leuvers, val, schoot op overloop. KLUIVER: wit, met aangenaaide lijken, opgestikte banen, achterlijk, 2 schoten, val, hals op traveller, kluiverboomtopper. VISGEREI:; ROMP: bruin, zwart onder de waterlijn, zwart berghout, zwart potdeksel, groene den en roef, groene beretanden. Kielbalk, stevenbalken, 8 gangen, berghout, boeisel. ZWAARDEN: bruin, 4 planken, koper beslag, groene kop, zwaardloper. ROER:; aangehangen, 3 vingerlingen, bruin, zwart onder de waterlijn, zwart beslag, rode kop met witte krullen, groen helmhout met witte krullen, vlaggestok. GRONDTAKEL: 2 stokankers met houten stok en tros, braadspil, met groene opsluitklampen, zwarte pal en rode palrand. 2 handspaken. LUIKENKAP: bruine ronde luikenkap met 8 luiken op groene den. VERBLIJVEN: een groene roef met naturel houten dak doorlopend van de den. Een rond raampje met een wit kruis aan sb., een groen deurtje met 2 hengsels aan de achterkant. AAN/OP DEK: Op het voordek staan twee bruine watervaten met koper beslag. LOSSE ONDERDELEN: 2 afgebroken roeiriemen, 1 opgeschoten tros, 3 stukken opgeschoten lijn. SCHEEPSSIER: goudkleurige knop op de vlaggemast en in de masttop. VLAGGEN EN WIMPELS:; door het helmhout en aan de achterkant van het roer is een zwarte vlaggestok met een goudkleurige knop bevestigd. Hieraan wappert de Nederlandse driekleur. In de masttop een witte vaan aan een wit scheerhout. STANDAARD/VITRINE: zwarte bijbehorende standaard met op het liggende deel een groenplaatje met wit opschrift "Blokzijlder jacht anno 1850". Het liggende deel heeft groene uiteinden.LITERATUUR: Jaarverslag 1971, p. 183.

Identificatie
Titel
Blokzijlder jacht
Objectnummer
009088
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • scheepsmodel
    Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
  • Blokzijler jacht
    Houten tjalkje geschikt voor het ruime water. Tot circa 15 meter lang, bijna 4 meter breed, 25 tot 35 ton groot. Kleine roef, gebogen luikenkap, gaffeltuig met gebogen gaffel, fok en kluiver. Volgens de tekening van Versteeg waren het rondbodems met een tamelijk geveegd achterschip. (debinnenvaart.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-995
Werk
Breedte
21.0 cm
Hoogte
80.0 cm
Lengte
88.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 12 december 1969
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Blokzijl
  • Wassenaar
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae