Datering
Maker W.H. Postma

Fries jacht

Scheepsmodel van een Fries jacht

Gedetailleerde beschrijving

oud: in vitrine; ALGEMEEN: volmodel, getuigd met zeilen. SCHAAL: ca. 1:10. TECHNIEK: op spanten gebouwd. OPSCHRIFTEN: "Ann. 18 W.H. Postma 99 Grau" inscriptie in achterzijde bedelbalk; TUIGAGE: mast(en) met staand want: strijkbare mast, naturel, zwart boven de hommer, wit beslag, in mastkoker met knecht. massieve voorstag met talie op opsteker op de botteloef met massieve waterstag en boegstagen. ZEILEN: wit, met gezoomde lijken en opgestikte banen // achterlijk. zeilen met rondhouten en lopend want: GROOTZEIL: 1 rij reefogen, 3 zeillatten, 1 doorlopende raklijn, naturelle sterk gekromde gaffel, giek met zilverkleurig beslag. Kraanlijn, zeilval, halstalie, schoot op oog. STAGFOK: 1 rij reefogen, doorlopende raklijn, val, 2 schoten. ROMP: Gepiekt, 9 gangen. Naturel, mintgroen onder de waterlijn, zwart berghout, zwarte bovenrand van het boeisel versierd met gouden krullen. Grijs voordek en vlonders. Binnenzijde boeisel donker blauw. Witte inhouten ter hoogte van het boeisel. ZWAARDEN: Rond, naturel met zwarte kop en zilverkleurige ster. Zwaardloper belegd op een kikker aan de buitenkant van het boeisel. ROER: aangehangen, 3 vingerlingen, mintgroen onder de waterlijn, groen helmhout, witte klik met gouden pauw met groen takje. VERBLIJVEN: in de kuip aan bb. en sb. een bruine houten bank die precies in de rondingen van de zijden past. De zitting kan opgetilt worden en geeft toegang tot een rood geschilderde bergruimte. De achterdoft lijkt bruin gemarmerd. Het midden luikje kan weggeschoven worden. Midden in de kuip staat een houten tafel met een bakje er onder. De tafel is door middel van een as tussen 2 metalen poten scharnierend in de dwarsrichting. AAN/OP DEK: Op het bb. boeisel 2 steunen voor rondhouten, op het sb boeisel zijn daar nog sporen van te zien. LOSSE ONDERDELEN: 2 vaarbomen, 1 landvast met gesplitst oog. SCHEEPSSIER: Bedelbalk en hennebalk zijn wit met gouden krullen, De achterkant van de bedelbalk is blauw. Het boeisel is versierd met gouden krullen. Witte roerklik met gouden pauw met takje in de snavel. STANDAARD/VITRINE: bijbehorende blank houten standaard. INCOMPLEET: van de vitine geen spoor.HISTORISCHE BIJZONDERHEDEN: Eind negentiende eeuw was er een W. Postma scheepsbouwer te Grouw. Hij verbouwde in die tijd o.a. het bekende Friese jacht "Njord". Bij deze verbouwing zou ook het fraaie snijwerk op de Njord zijn aangebracht. Dit snijwerk vertoond grote gelijkenis met het snijwerk op dit model. Net als de Njord is de romp van het model gepiekt. Het is niet duidelijk waarom de naam "Jux" met dit model verbonden is. Mogelijk stond deze naam op de vitrine, die nu niet meer aanwezig is. Mogelijk is deze naam per abuis met dit model verbonden. In de collectie bevindt zich ook een scherp jacht dat de naam "Jux" draagt. Zie ZZM 008733. COMPLEET/INCOMPLEET: 1996: vitrine?

Identificatie
Titel
Fries jacht
Objectnummer
008732
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • Fries jacht
    Open rond zeilvaartuig, in grootte en vorm een tussenvorm tussen tjotter en boeier. Kenmerkend is de rijke versiering. De tuigae is een bezaantuig. (MARDOC)Open of halfgedekt vaartuigje, met ronde vormen, behorend tot de groep der kromstevens. (debinnenvaart.nl)
  • scheepsmodel
    Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16667
Werk
Breedte
30.0 cm
Hoogte
93.0 cm
Lengte
77.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. W.H. Postma (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 juli 1969
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae