Datering
Maker

Fries jacht

Het Friese jacht is als scheepstype waarschijnlijk pas halverwege de 19de eeuw ontstaan als een variant van de Friese ronde schepen. De Friese jachten behoren tot de fraaiste schepen op de Friese wateren. Dankzij de geringe diepgang waren zij bij uitstek geschikt voor het zeilen op ondiepe meren.De bekende scheepsbouwer Eeltje Holtrop van der Zee (1823-1901) zou als eerste een dergelijk schip als plezierjacht hebben gebouwd. Het type lijkt op de boeier en de tjotter. Er wordt beweerd dat een Fries jacht in wezen een grote tjotter is, of een kleine boeier zonder kajuit.De eigenaren van deze schepen ontmoetten elkaar vaak bij wedstrijden in Grouw, Sneek en andere bekende watersportplaatsen. Daar kon gerekend worden op grote belangstelling.Veel schepen hadden grote zeilen en extra hoge masten om sneller te kunnen zeilen.

Gedetailleerde beschrijving

ALGEMEEN: getuigd volmodel met zeilen. SCHAAL: ca. 1:10. TECHNIEK: blokmodel. TUIGAGE: mast(en) met staand want:; bruine vaste mast met knecht, zwart boven de hommer, wit beslag.; Voorstag met talie op blank ijzeren botteloef met dito oplanger, bb. en sb. een massieve boegstag.; zeilen met rondhouten en lopend want. GROOTZEIL: wit, aangenaaid voorlijk en lijk in de schoothoek, opgestikte banen, achterlijk, 1 rij reefogen, gebogen gaffel met koper beslag, giek met koper beslag, kraanlijn, val, schoot op overloop, halstalie, geen rakbanden maar een doorlopende lijn om de mast. STAGFOK: wit, met aangenaaid voorlijk en lijken in de schoothoek en de tophoek, 8 leuvers, opgestikte banen, achterlijk, 1 rij reefogen, val, schoot op overloop, hals met haak. ROMP: naturel, roodbruin onder de waterlijn, zwart berghout, zwart boeisel met 1 witte en 2 groene biezen, gouden krullen op voor en achter boeisel. Olijfgroen voordek, op het blok geschilderde kuip met 2 olijfgroene banken. ZWAARDEN: rond, naturel, met zwarte kop, zwaar koper beslag, bevestigd met een pen door het boeisel. Zwaardloper met talie belegd op kruisklamp. ROER: breed tjotter roer, naturel, roodbruin onder de waterlijn, wit opgeschilderd beslag, 2 vingerlingen, witte roerkop met een zwarte pauw met een takje in zijn bek, zwart helmhout, koperbeslag. SCHEEPSSIER:; Roerkop: witte roerkop met een zwarte pauw met een gouden staart en een takje in zijn bek. Mastbord: wit met een rode rand, waarop een groene plant o.i.d. staat afgebeeld.; Het boeisel is voor en achter versierd met gouden krullen. COMPLEET/INCOMPLEET: geen waterstag, oude bevestigingspunten zijn nog herkenbaar.

Identificatie
Titel
Fries jacht
Objectnummer
008734
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • Fries jacht
    Open rond zeilvaartuig, in grootte en vorm een tussenvorm tussen tjotter en boeier. Kenmerkend is de rijke versiering. De tuigae is een bezaantuig. (MARDOC)Open of halfgedekt vaartuigje, met ronde vormen, behorend tot de groep der kromstevens. (debinnenvaart.nl)
  • scheepsmodel
    Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4002
Werk
Breedte
24.0 cm
Hoogte
82.0 cm
Lengte
70.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 juli 1969
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Friesland
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae