Datering
Maker

Spanen doos

Kleine kledingstukken werden in Marken meestal bewaard in dozen, tonnetjes en kisten. De dozen werden gestapeld en tussen de dozen lagen geborduurde kleedjes, ter bescherming van de decoratie op de deksels. Deze spanen dozen kwamen uit het Zwarte Woud in Duitsland. De meeste spanen dozen waren rond, maar ook ovale dozen kwamen voor. De oudste werden versierd met kleine motiefjes.

Gedetailleerde beschrijving

Duitse ovale spanen doos met deksel. Fond blauw en afgezet door aaneengesloten randen in de kleuren wit, geel en oranje. Op de deksel een geplakt plaatje waarop afbeelding van een landschap met een eend, das en een vos. Daaronder het opschrift "Der Dachs, Wild Ente, Der Fuchs". Plaatje omkaderd met geel en oranje. Opstaande kant van doos en deksel beschilderd met witte en rode bloemen. Onderkant zijrand deksel is gedeeltelijk afgebroken en met oranje katoen hier en daar vastgezet. Bodem is verstevigd door twee spanen rechthoekige stukjes bevestigd met koperen spijkertjes. Dergelijke spanen dozen werden door speelgoedfabrikanten uit Thüringen gebruikt als verpakkingsmateriaal van hun waren, en vervolgens in Nederland veelvuldig gebruikt voor mutsen en kleinere kledingstukken.

Identificatie
Titel
Spanen doos
Objectnummer
008307
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • spanen doos
  Spanendozen zijn gemaakt van zeer grote houtsplinters, ook wel spaanders genoemd. Kleine kledingstukken werden in Marken veelal bewaard in (spanen)dozen, tonnetjes en kisten. De dozen werden gestapeld. Tussen de dozen lagen geborduurde kleedjes ter bescherming van de decoratie op de deksels. De spanendozen komen uit Duitsland, uit het Zwarte Woud. De oudste zijn versierd met kleine motiefjes.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9891
Werk
Breedte
27.5 cm
Hoogte
18.0 cm
Lengte
43.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. ()
Datering
Materiaal
 • grenenhout
  Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 31 mei 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen