Datering

Spanen doos

Spanen doos met deksel beschilderd met landschap voorstellende hengelaar langs een water omringd door bomen en een ondergaande zon

Spanen doos met deksel, ovaal. Bovenkant deksel beschilderd met landschap voorstellende hengelaar langs een water omringd door bomen en een ondergaande zon. Opschrift: 'Ein jedes fischlein will gefangen sein, gross und klein'. Zijkant beschilderd met oranje bloemen op donkere achtergrond, oranje/gele en witte rand aan onder- en bovenkant.

Identificatie
Titel
Spanen doos
Objectnummer
004070
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • spanen doos
  Spanendozen zijn gemaakt van zeer grote houtsplinters, ook wel spaanders genoemd. Kleine kledingstukken werden in Marken veelal bewaard in (spanen)dozen, tonnetjes en kisten. De dozen werden gestapeld. Tussen de dozen lagen geborduurde kleedjes ter bescherming van de decoratie op de deksels. De spanendozen komen uit Duitsland, uit het Zwarte Woud. De oudste zijn versierd met kleine motiefjes.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6610
Werk
Breedte
31 cm
Hoogte
24 cm
Lengte
47 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • grenenhout
  Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 15 januari 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Alkmaar
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen