Datering

Spanen doos

Kleine kledingstukken werden op Marken veelal bewaard in dozen, tonnetjes en kisten. De dozen werden gestapeld. Tussen de dozen lagen geborduurde kleedjes ter bescherming van de decoratie op de deksels. De spanen dozen komen uit Duitsland, uit het Zwarte Woud. De oudste zijn versierd met kleine motiefjes. Van deze doos is de deksel beschilderd met bloemmotieven en gele vogel met gouden stippen aan rand. De zijkant van de doos heeft een donkere ondergrond met bloem- en bladmotieven. Ook in Hindeloopen werden opbergdozen gebruikt. Dit waren doorgaans rijk versierde, ovale dozen, die ‘buttes’ genoemd werden. Buttes werden beschilderd met een voor Hindeloopen kenmerkend, bont sierpatroon van bloemmotieven en bladranken.

Spanen doos met deksel, ovaal. Deksel beschilderd met bloemmotieven en gele vogel met gouden stippen aan rand. Zijkant doos donkere ondergrond met bloem- en bladmotieven. Onderaan zijkant doos en deksel voorzien van stippen. Zijkant en onderkant met touw aan elkaar gezet.

Identificatie
Titel
Spanen doos
Objectnummer
000022
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • spanen doos
  Spanendozen zijn gemaakt van zeer grote houtsplinters, ook wel spaanders genoemd. Kleine kledingstukken werden in Marken veelal bewaard in (spanen)dozen, tonnetjes en kisten. De dozen werden gestapeld. Tussen de dozen lagen geborduurde kleedjes ter bescherming van de decoratie op de deksels. De spanendozen komen uit Duitsland, uit het Zwarte Woud. De oudste zijn versierd met kleine motiefjes.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14036
Werk
Breedte
32.0 cm
Hoogte
19.5 cm
Lengte
52.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 18 januari 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen