Datering

Spanen doos

Kleine kledingstukken werden op Marken veelal bewaard in dozen, tonnetjes en kisten. De dozen werden gestapeld. Tussen de dozen lagen geborduurde kleedjes ter bescherming van de decoratie op de deksels. De spanen dozen komen uit Duitsland, uit het Zwarte Woud. De oudste zijn versierd met kleine motiefjes. Deze doos heeft op de deksel en rond om de doos versieringen van takjes en bloemen. Ook in Hindeloopen werden opbergdozen gebruikt. Dit waren doorgaans rijk versierde, ovale dozen, die ‘buttes’ genoemd werden. Buttes werden beschilderd met een voor Hindeloopen kenmerkend, bont sierpatroon van bloemmotieven en bladranken.

Spanen doos met deksel, rond, rood/bruin, beschilderd met bloemen. Eenvoudige beschildering binnen een witte cirkel op deksel. Zijkant deksel en doos eenvoudige rode en paars/blauwe bessen.

Identificatie
Titel
Spanen doos
Objectnummer
000020
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • spanen doos
  Spanendozen zijn gemaakt van zeer grote houtsplinters, ook wel spaanders genoemd. Kleine kledingstukken werden in Marken veelal bewaard in (spanen)dozen, tonnetjes en kisten. De dozen werden gestapeld. Tussen de dozen lagen geborduurde kleedjes ter bescherming van de decoratie op de deksels. De spanendozen komen uit Duitsland, uit het Zwarte Woud. De oudste zijn versierd met kleine motiefjes.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13777
Werk
Hoogte
16.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • grenenhout
  Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 18 januari 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen