Datering
Maker

Spanen doos

Kleine kledingstukken werden op Marken veelal bewaard in dozen, tonnetjes en kisten. De dozen werden gestapeld. Tussen de dozen lagen geborduurde kleedjes ter bescherming van de decoratie op de deksels. De spanen dozen komen uit Duitsland, uit het Zwarte Woud. De oudste zijn versierd met kleine motiefjes. Duitse ovale spanen doos met deksel en opschrift. Beschilderd anno 1816, huwelijkgeschenk. Deksel beschilderd met bloemen, man en vrouw in het midden. Omrand met opschrift: 'O welch ein reitzendes Vergnugen, ein Dreues Hertz an seiner Brust zu wiegen'

Duitse spanen doos met deksel, ovaal, met opschrift. Beschilderd anno 1816, huwelijkgeschenk. Deksel beschilderd met bloemen, man en vrouw in het midden, kleuren rood, groen en geel op donkere ondergrond, omrand met opschrift: 'O welch ein reitzendes Vergnugen, ein Dreues Hertz an seiner Brust zu wiegen' en 'Anno 1816' in gele letters op groene bies.

Identificatie
Titel
Spanen doos
Objectnummer
004128
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • spanen doos
  Spanendozen zijn gemaakt van zeer grote houtsplinters, ook wel spaanders genoemd. Kleine kledingstukken werden in Marken veelal bewaard in (spanen)dozen, tonnetjes en kisten. De dozen werden gestapeld. Tussen de dozen lagen geborduurde kleedjes ter bescherming van de decoratie op de deksels. De spanendozen komen uit Duitsland, uit het Zwarte Woud. De oudste zijn versierd met kleine motiefjes.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10215
Werk
Breedte
30 cm
Hoogte
19 cm
Lengte
47 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. ()
Datering
Materiaal
 • grenenhout
  Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Duitsland
 • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen