Datering

Knottekistje

Knottekistjes werden ook wel trouwkoffertjes genoemd. In Noord-Holland en Friesland gaf een welgestelde man zo'n zilveren kistje aan zijn toekomstige vrouw. In het kistje zat de trouwpenning, een paar nieuwe munten. Als het meisje het kistje met het geld aannam, dan waren de twee verloofd. Op de onderkant van het kistje zijn twee in elkaar grijpende handen voorgesteld en is te lezen 'Dat Godt te samen voegt Dat sal gheen menschen scheiden'.

Uitgebreide beschrijving

Knottekistje met bol deksel. Gegraveerde decoratie over het gehele kistje en deksel, bestaande uit liefdespaartje in medaillon op voor- en achterkant, vrouw op rechter zijwand, die naar man op linker zijwand wijst. Op de onderzijde: voorstelling van twee handen onder een brandend hart, doorboord met pijlen, met randschrift: 'Dat Godt te samen voegt Dat sal geheen menschen scheiden' merk: herkeuringsmerk: dolfijn.

Identificatie
Titel
Knottekistje
Objectnummer
B000519
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • kist
  Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
 • sieraad
  Objecten oorspronkelijk gemaakt op het menselijk lichaam te worden gedragen als ornament met als doel het lichaam te verfraaien.
Werk
Breedte
6.5 cm
Hoogte
6.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
 • gegraveerd (inkerven)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 29 september 1951
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Friesland

Trefwoorden