Datering
Vervaardiger onbekend

Chatelaine

Zilveren siernaaigerei, zoals een schaar, naaldenkoker of speldenkussen, gold in de negentiende eeuw als een teken van vrouwelijke deugd. Vaak waren deze zilveren voorwerpen huwelijksgeschenken. In Friesland, West-Friesland en de Zaanstreek pronkten de rijke vrouwen ermee: het naaigerei werd goed zichtbaar gedragen aan een gordel, tuigje of ketting die met een haak aan de rokband hing. Zo’n chatelaine dateert uit de zeventiende-eeuwse stadsmode. Toen droeg de vrouw er echter nuttige zaken aan, zoals haar sleutels.

Chatelaine aan rokhaak met schaar, naaldenkoker, pillendoosje en bestekkoker met mes en vork.

Identificatie
Titel
Chatelaine
Objectnummer
002899
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • chatelaine (kledingaccessoire)
  Sierkettingen, -spelden of knipsluitingen die meestal om de pols van een vrouw worden gedragen en waaraan bedeltjes, sleutels, buideltjes of andere voorwerpen aan zijn vastgemaakt. (AAT-Ned)
 • naaigerei
  Alles wat men voor het naaien nodig heeft.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10867
Over
Trefwoorden
 • sieraad
  Objecten oorspronkelijk gemaakt op het menselijk lichaam te worden gedragen als ornament met als doel het lichaam te verfraaien.
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 27 december 1950
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden