Datering
Maker onbekend

Poserende vrouw in dracht

Vrouw in Westfriese klederdracht poseert in geënsceneerd decor. Ze draagt een kap haarstukken en met oorijzer met stiften/rozetten en spelden eraan. En een snoer/ ketting van donkere kralen (mogelijk granaat) met groot slot.

Identificatie
Titel
Poserende vrouw in dracht
Objectnummer
F010576
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • negatief
  Foto's, gewoonlijk op een transparante drager waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'negatiefdrukken' voor fotografische afdrukken waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'clichés-verre' voor fotografische afdrukken van een beschilderde of betekende glazen plaat. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-32716
Over
Onderwerpen
 • Klederdracht (Westfriesland)
 • Hoofdbedekking
  Iedere bedekking van het hoofd. (AAT-Ned)
 • Portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
 • Oorijzer
  Het oorijzer vormt een belangrijk onderdeel van sommige Nederlandse streekdrachten. In de 16de en 17de eeuw droegen vrouwen uit de burgerij eenvoudige het hoofd omsluitende beugeltjes om de kleine modemutsjes op hun plaats te houden. Toen deze oorijzers uit de mode raakten, bleven ze in veel streekdrachten in gebruik. Op sommige plaatsen maakten ze, samen met de muts, langzaam een grote verandering in vorm door. De vorm werd typerend voor die speciale plaats of streek. Naar gelang de plaatselijke mode en de financiële mogelijkheden van de draagster zijn oorijzers van goud, zilver, messing of verguld metaal. (AAT-Ned)
 • Sierspeld
  Een sierspeld of broche is een sieraad dat wordt opgespeld om kleding te versieren, meestal door vrouwen gedragen.
 • Sieraad
  Objecten oorspronkelijk gemaakt op het menselijk lichaam te worden gedragen als ornament met als doel het lichaam te verfraaien.
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland

Trefwoorden