Datering
Vervaardiger Anthony de Hoop

Chatelaine of tuigje

Als sieraad droeg de vrouw naaigerei aan een lange ketting aan haar kleding, de chatelaine. Sommige vrouwen kregen het als een huwelijksgeschenk. Lang niet altijd werden alle onderdelen tegelijk gegeven. Daarom kan aan één tuigje gerei uit verschillende periodes hangen.Vrouwen namen een chatelaine mee om bijvoorbeeld hun naaigerei bij de hand te hebben. Deze zilveren chatelaine is deels bekleed met roggenleer.

Uitgebreide beschrijving

Prak, of chatelaine, bestaande uit haak met decoratie van moeder en kind (De Liefde symboliserend) inscriptie op haak: PHD. Aan deze haak drie ringen met een speldenkussen, hartvormig, met zilveren beslag. Een schaar inroggevelschede. Een naaldenkoker. Een priem in een roggevelschede. Ingeslagen haak onduidelijk gehalteteken, ingeslagen naaldenkoker mrt Anthony de Hoop, (1767-1785) stadskeur Amsterdam. Ingeslagen schaar SA (mrt), stadskeur Amsterdam, ingeslagen schede gekroonde B, onduidelijk gehalteteken, ingeslagen speldenkussen onduidelijk gehalteteken.

Identificatie
Titel
Chatelaine of tuigje
Objectnummer
009205
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • chatelaine (kledingaccessoire)
  Sierkettingen, -spelden of knipsluitingen die meestal om de pols van een vrouw worden gedragen en waaraan bedeltjes, sleutels, buideltjes of andere voorwerpen aan zijn vastgemaakt. (AAT-Ned)
 • naaigerei
  Alles wat men voor het naaien nodig heeft.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13536
Over
Trefwoorden
 • sieraad
  Objecten oorspronkelijk gemaakt op het menselijk lichaam te worden gedragen als ornament met als doel het lichaam te verfraaien.
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Anthony de Hoop (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • roggenleer
Techniek
 • drijven (metaalversieringstechniek)
  Procedé waarbij een detail of een versiering op metaal wordt aangebracht door het met een hamer of een ander niet-snijdend gereedschap te kloppen. (AAT)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 18 mei 1973
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden