Datering
Maker

Rammelaar

Doopgebruiken zijn vaak afhankelijk van de kerk waartoe het gezin behoort. Op Marken hield bij de gereformeerden de vader het kindje de eerste zondag na de geboorte ten doop, terwijl bij de hervormden de moeder het kindje naar de kerk droeg op de eerste dag dat zij weer uit bed was. De dopeling werd ingebakerd en droeg speciale doopkleding. In Bunschoten-Spakenburg kreeg het kindje bij de doop voor het eerst een jurkje aan. Geboortelepels, brandewijnkommen en rammelaars waren typische doopgeschenken. Rammelaars waren vaak voorzien van belletjes om de boze geesten te verdrijven. Deze rammelaar bestaat uit een fluitje met twee bolvormige randen en daaraan zes belletjes. Op het fluitje staat de inscriptie: Anna Gesina Martha.

Rammelaar, opgebouwd uit fluitje, waarop twee bolvormige randen zijn gemonteerd, hieraan zijn zes belletjes bevestigd, met benen heft en zilveren keting. Op fluitje inscriptie: Anna Gesina Martha. Op de rand en op het fluitje is een zwaardje ingeslagen.

Identificatie
Titel
Rammelaar
Objectnummer
001849
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • rammelaar
  Speelgoed voor zeer jonge kinderen bestaande uit een hol voorwerp (dat ofwel kan worden opgehangen ofwel aan een handvat kan worden vastgehouden) waarin zich een of meer losse balletjes bevinden. (Bron: Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9197
Werk
Breedte
3.5 cm
Lengte
58.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. ()
Datering
Materiaal
 • zilver
  Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
 • Geslagen (metaalvormingsprocédé)
  Wordt gebruikt voor het toebrengen van slagen op een stukje metaal, in het bijzonder een muntplaatje, met als doel een indruk in het metaal aan te brengen. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 23 april 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden