Datering

Rammelaar

Rammelaars, geboortelepels en brandewijnkommen waren typische doopgeschenken. Doopgebruiken zijn vaak afhankelijk van de kerk waartoe het gezin behoort. Op Marken hield bij de gereformeerden de vader het kindje de eerste zondag na de geboorte ten doop, terwijl bij de hervormden de moeder het kindje naar de kerk droeg op de eerste dag dat zij weer uit bed was. De dopeling werd ingebakerd en droeg speciale doopkleding. In Bunschoten-Spakenburg kreeg het kindje bij de doop voor het eerst een jurkje aan. Rammelaars waren vaak voorzien van belletjes om de boze geesten te verdrijven. Deze zilveren rammelaar heeft een fluitje en consoles in de vorm van zeepaardjes, met daaraan zes bellen. Aan de onderzijde staat een inscriptie met initialen en de datering ‘1803’.

Zilveren rammelaar en fluit met consoles in de vorm van zeepaardjes waaraan 6 bellen. Op het heft gegraveerde geometrische decoratie. Aan de de onderzijde een inscriptie met initialen(onduidelijk) en de datering 1803.

Identificatie
Titel
Rammelaar
Objectnummer
004227
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • rammelaar
    Speelgoed voor zeer jonge kinderen bestaande uit een hol voorwerp (dat ofwel kan worden opgehangen ofwel aan een handvat kan worden vastgehouden) waarin zich een of meer losse balletjes bevinden. (Bron: Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1422
Werk
Lengte
18.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
  • Gegraveerd (inkerven)
    Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 8 mei 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Franeker
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden