Datering
Maker A. Kuipers

A. Kuipers, Workum - Zilveren rinkelbel.

Zilveren rinkelbel. In het midden een cirkel vorm met gearceerde randen. Inhet midden daarvan een uitgezaagde harp. Rond de onderkant van de cirkel een fluitje en vijf bellen. Aan de bovenkant een ophangring.
De rinkelbel is afkomstig uit de familie van de echtgenoot van de schenkster, Jan Buwalda. Hij is op 28 november 1904 in Sneek is geboren en te Andijk overleden op 19 december 1993. Zijn vader was Jan Buwalda (waarschijnlijk geboren te Heeg en overleden te Workum) en zijn moeder Pietertje Koopmans (afkomstig uit Sneek). Zijn grootvader heette ook Jan Buwalda. A. Kuipers te Workum maakte van 1871 tot 1925 gebruik van het meesterteken Koonings II 423.

Identificatie
Titel
A. Kuipers, Workum - Zilveren rinkelbel.
Objectnummer
FSM-1994-541
Objecttype
 • Rinkelbellen
 • Rammelaars
  Speelgoed voor zeer jonge kinderen bestaande uit een hol voorwerp (dat ofwel kan worden opgehangen ofwel aan een handvat kan worden vastgehouden) waarin zich een of meer losse balletjes bevinden. (Bron: Van Dale)
 • Speelgoed
  Objecten oorspronkelijk gemaakt als speelgoed.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008911
Over
Onderwerpen
 • Workum
Werk
Breedte
7.0 cm
Hoogte
7.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. A. Kuipers
Datering
Materiaal
 • Zilver
  Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden