Datering
Maker Laurens van Gelderen

Rammelaar

Rammelaar met een fluitje, waaraan acht bellen zijn gemonteerd met benen heft en oog voor bevestiging. Rammelaars, geboortelepels en brandewijnkommen waren typische doopgeschenken. Rammelaars waren vaak voorzien van belletjes om de boze geesten te verdrijven. Vanaf de 18de eeuw gelooft men niet meer in de magische krachten van de rinkelbel (rammelaar). Zilversmeden maken nieuwe vormen maar tegelijkertijd blijven ook de ouder modellen in de mode.

Rammelaar, opgebouwd uit fluitje, waaraan acht bellen zijn gemonteerd, decoratie bestaat uit o.a. een gestampt acanthusblad ornament. Benen heft en oog voor bevestiging. Geslagen in de fluit en bellenrand, LV...in vierkant (mrt), op heft zwaardje.

Identificatie
Titel
Rammelaar
Objectnummer
002348
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • rammelaar
  Speelgoed voor zeer jonge kinderen bestaande uit een hol voorwerp (dat ofwel kan worden opgehangen ofwel aan een handvat kan worden vastgehouden) waarin zich een of meer losse balletjes bevinden. (Bron: Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14403
Werk
Lengte
12.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Laurens van Gelderen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • zilver
  Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • been (materiaal)
  Een combinatie van organisch en/of anorganisch materiaal die hoofdzakelijk bestaat uit collageen en calciumfosfaat; het vormt het geraamte van de meeste gewervelde dieren. (AAT)
Techniek
 • Geslagen (metaalvormingsprocédé)
  Wordt gebruikt voor het toebrengen van slagen op een stukje metaal, in het bijzonder een muntplaatje, met als doel een indruk in het metaal aan te brengen. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 29 augustus 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden