Datering
Maker onbekend

Kostuum, bruidskostuum

De trouwplechtigheden op Marken nemen meerdere dagen in beslag. Elk belangrijk moment vereist een daarbij behorend kostuum of kledingstuk. Dit antieke bruidskostuum wordt op de eigenlijke trouwdag gedragen. Het jakje heeft een zestiende-eeuwse snit. Het kostuum is tot ongeveer 1960 gebruikt.

Gedetailleerde beschrijving

Kostuum bestaand uit a: rok, b: jakje, c: colleretje, d: schort, e: steekmouw (2), f: steekmouw (2), g: strik, h: rijgveter, i: rijgveter. a: De rok is van donkerbruine wol, keperbinding, split middenvoor afgewerkt met grof linnen, sluit met haak en oog en touwtje, achter fijn ingerimpeld over eem hoogte van 3 cm, gevat in bruine wollen band. Zoom afgezet met sierband, tegengevoerd met strook zwarte wol. b: Het jakje is van zwarte wol en is gevoerd met grof bruin linnen en rode harige wol In de taille een aangezette band. De voorpanden zijn smal, zodat ze niet sluiten. Vanaf borsthoogte tot de taille zijn ogen ingenaaid waardoor de rijgveter geregen wordt. De mouwen zijn op de rug diep ingezet zodat een smal taps toelopend rugpand overblijft. Dit pand heeft een middennaad. De mouwen zijn niet gezoomd (afgeknipt?), aan de rode voering zitten ogen voor de bevestiging van de steekmouwen. Trensjes (2) middenachter en op elk voorpand (3). c: Het colleretje is een kraag met een lang toelopend rugstuk, gelijk aan het rugpand van het jakje en twee korte voorpanden reikend tot okselhoogte. Het kraagje en de panden zijn afgezet met zwart fluweel en zwart satijnband dat minder oud is dan de basis; ze zijn slordig machinaal aangebracht. Het geheel sluit voor met haken en ogen, aan de binnenzijde haken ter bevestiging aan het jakje. d:Het schort is van fijne zwarte wol en is met plooien op een zwarte band gezet. De smalle schortbanden, bruin,zwart wit gedessineerd, zijn met haken aan de ogen van het schort verbonden. Bij het kostuum bevonden zich twee paar steekmouwen. e:Donkerpaarse fluwelen steekmouwen gevoerd met rode grove wol. Aan de bovenzijde afgebiest met bruin band waaraan de twee haken voor bevestiging aan het jakje. Zijsplitten sluiten met haken en ogen en zijn even als de onderzijde afgezet met zwarte kraaltjes op paars band en een rand zwart fluweel. f:Bruin fluwelen steekmouwen, identiek aan de paarse op de rand zwart fluweel na. g:strik van roze zijde met witte decoratie langs de randen, gevouwen en vastgezet met spelden. h: rijgveter, smalle donkerrode zijden band, tot op de helft teruggevouwen en voorzien van een wit geschulpt bandje. Voor het sluiten van het jakje. i: rijgveter bestaand uit twee lengtes smal zwart zijden band met kartelrand.

Identificatie
Titel
Kostuum, bruidskostuum
Objectnummer
022487
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • bruiloftskleding
  Speciaal ontworpen kleding of kledingsstukken die op de bruiloft worden gedragen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8891
Werk
Breedte
20 cm
Hoogte
16 cm
Lengte
96 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • fluweel
  Fluweel is een poolweefsel dat wordt gemaakt door ronde stokjes onder de ketting te plaatsen tijdens het weven. Hierdoor ontstaan lussen die kunnen worden doorgeknipt/gesneden om de pool te maken of als lusjes worden gelaten. De pool heeft een luxe, pelsachtig uiterlijk. Er zijn vele soorten fluweel.
 • zijde (textiel)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 april 2000
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Marken