Datering

Kostuum Driekoningenzanger

6 januari is de dag van het Driekoningenfeest, waarop het Bijbelse verhaal van de drie wijzen uit het Oosten wordt herdacht. Het zingen van driekoningenliederen dateert uit de negentiende eeuw. Kinderen gaan zingend langs de deuren in de hoop wat geld of lekkernijen te krijgen. De familie Roosendaal uit Enkhuizen hield generaties lang het Driekoningenzingen in ere. Frans Roosendaal (1842-1871) ging al samen met zijn vrouw met een verlichte ster langs de huizen onder het gezang van christelijke liederen. Het gebruik werd voortgezet door zijn zoon Heijme (1867-1942) en zijn kleinzoons Maarten (1890-1960), Frans (1909) en Jan-Willem (1911). De door henzelf gemaakte ster kon met de hand in beweging worden gebracht. Binnenin de ster brandde een kaars.

Identificatie
Titel
Kostuum Driekoningenzanger
Objectnummer
K016
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-117267
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • fluweel
  Fluweel is een poolweefsel dat wordt gemaakt door ronde stokjes onder de ketting te plaatsen tijdens het weven. Hierdoor ontstaan lussen die kunnen worden doorgeknipt/gesneden om de pool te maken of als lusjes worden gelaten. De pool heeft een luxe, pelsachtig uiterlijk. Er zijn vele soorten fluweel.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden