Datering
Vervaardiger onbekend

Kostuum

Pakken van thibet of tebee werden in de zomer op zon- en feestdagen gedragen. In het voor- en najaar waren ze van laken, in de winter van duffel. Dit pak is gedragen door de heer Hoekstra, geboren omstreeks 1920, visserman, kleinzoon van prof. ds Hoekstra. Hij heeft het gedragen met zijn trouwen omstreeks 1940. Tebee is nu, 1999, niet meer te koop. Oude vrouwen kopen nu voor hun rokken grote oude schorten in Zeeland op. (Informatie G.de Ridder)

Bestaand uit a/ jas, het rokkien en b/broek. Het pak is gemaakt van wol, thibet of tebee. Het jasje is kraag- en reversloos. De broek sluit met een klep waarin broeksknopen horen.

Identificatie
Titel
Kostuum
Objectnummer
022575
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kleding
    Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7188
Werk
Breedte
45 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 9 juni 1999
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden