Datering
Maker onbekend

Kostuum

Pakken van thibet of tebee werden in de zomer op zon- en feestdagen gedragen. In het voor- en najaar waren ze van laken, in de winter van duffel. Dit pak is gedragen door de heer Hoekstra, geboren omstreeks 1920, visserman, kleinzoon van prof. ds Hoekstra. Hij heeft het gedragen met zijn trouwen omstreeks 1940. Tebee is nu, 1999, niet meer te koop. Oude vrouwen kopen nu voor hun rokken grote oude schorten in Zeeland op. (Informatie G. de Ridder)

Bestaand uit a/ jas, het rokkien en b/broek. Het pak is gemaakt van wol, thibet of tebee. Het jasje is kraag- en reversloos. De broek sluit met een klep waarin broeksknopen horen.

Identificatie
Titel
Kostuum
Objectnummer
022575
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7188
Over
Onderwerpen
 • Mannenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door mannen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
 • Huwelijk
  Verwijst doorgaans naar de wettelijke en sociale verbintenis van een man en vrouw als echtgenoten, hoewel de term tegenwoordig ook wordt gebruikt voor de verbintenis van een homoseksueel stel. Gebruik 'bruiloften' voor de huwelijksvoltrekking of -ceremonie. De term wordt soms gebruikt om in algemene zin te verwijzen naar een nauwe of intieme relatie, die niet beperkt is tot mensen. (AAT)
Werk
Breedte
45 cm
Lengte
89 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 9 juni 1999
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Urk
 • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden