Datering
Maker onbekend

Kostuum

Dit kostuum is gedragen in Zalk aan de IJssel door mevrouw Kanis-Boer. Zij was geboren op Kampereiland. Het kostuum is gemaakt omstreeks 1920

Gedetailleerde beschrijving

Kostuum, bestaande uit ZZM-22719-01 jak, ZZM-22719-02 rok en ZZM-22719-03 ceintuur. Het jak is van zwart fluweel, met een satijnen kraag met gallon, een bef met zwart gallon en een extra ivoorkleurige satijnen bef. Ruim ingezette mouwen met aan de pols een kantje. Het aangeknipte schootje is aan de voorzijde in de taille met plooien vastgezet, aan de achterzijde klokkend, in het midden over 3cm geplooid en voorzien van een rokhaak. Sluiting aan voorzijde met drukknoop en garen knoopjes. De rok van ribweefsel versierd met dezelfde knoopjes en gallon als het jakje. De ceintuur is gerimpeld en heeft een strik. Was in Kampen rond 1916 een hele rage.

Identificatie
Titel
Kostuum
Objectnummer
022719
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5630
Werk
Breedte
32 cm
Lengte
54 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • fluweel
  Fluweel is een poolweefsel dat wordt gemaakt door ronde stokjes onder de ketting te plaatsen tijdens het weven. Hierdoor ontstaan lussen die kunnen worden doorgeknipt/gesneden om de pool te maken of als lusjes worden gelaten. De pool heeft een luxe, pelsachtig uiterlijk. Er zijn vele soorten fluweel.
 • kunstzijde
  Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 augustus 2000
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Kampen
 • Zalk
 • Veluwe
 • Oosterwolde (Gelderland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen