Datering

Kap, Zoompje

De ronde kap, hoofdbedekking van de volwassen vrouw, krijgt het meisje op met haar 16e jaar. Na 1900 is de ronde kap steeds kleiner geworden en daarmee namen ook de maten van de onderdelen af. Rond 1965 wordt de ronde kap niet meer gedragen. De volwassen vrouw draagt vanaf die tijd het meisjesmutsje.;Het zoompje, onderdeel van de ronde kap, een strook fijne witte katoen van ongeveer 50 cm. lang en 12 cm. breed is in de lengte dubbelgevouwen. Voor de zondag en bij hoogtijdagen is de vouw versierd met een rij "tandjes", kleine garen picotjes met de naald gewerkt. Het zoompje wordt om de onderrand van de tweede ondermuts gelegd en van achteren met een speld vastgestoken.

Onderdeel van de ronde kap, het zoompje, strook wit katoen, aan uiteinden aan elkaar genaaid, een brede zoom en een smalle.

Identificatie
Titel
Kap, Zoompje
Objectnummer
013909
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kap (hoofdbedekking)
    Stevige witte hoofdbedekking waarop de sluier met spelden werd vastgezet. De kap bedekte veelal de zijkanten van het hoofd om een gerichte blik te bewerkstelligen en afleiding te vermijden. Onder de kap beschermde een onderkapje het hoofd tegen de harde kap. Bij de aanpassing van de kloosterkleding in de vrouwenkloosters aan modernere tijden werd de kap wel vervangen door een mutsje met korte sluier. Vlaams: nonnenkap.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8160
Werk
Breedte
5.5 cm
Lengte
62.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen