Datering
Maker onbekend

Brief onderdeel van ronde kap

De brief is een onderdeel van een ronde kap, een hoofdbedekking van een volwassen vrouw. De brief welke is vervaardigd van stevig karton dient ervoor om deze ronde kap aan de voorzijde vorm te geven, en wordt met keperbanden om het hoofd gebonden. Ronde kap gedragen door vrouwen boven 18 jaar. Tot 1960 vrij algemeen. Hoe groter de brief hoe ouder het type muts.

Gedetailleerde beschrijving

Onderdeel van ronde kap, stuk rond gebogen karton, met aan de binnenzijde de tekst vitamine A en Blue Band (kartonnen verpakking van Bleu Band geweest) en versterkt met een stukje extra karton, aan de bovenzijde ovaal, onderzijde omgehaald met zwart garen, grijs-wit langetband. De zogenaamde brief is een onderdeel van de ronde kap van de volwassen vrouw en als het ware bedoeld om het hoofd te modelleren. De ronde kap bestaat uit 9 onderdelen. De brief wordt gedragen tussen de onderste en de tweede ondermuts.

Identificatie
Titel
Brief onderdeel van ronde kap
Objectnummer
013922
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kap (hoofdbedekking)
  Stevige witte hoofdbedekking waarop de sluier met spelden werd vastgezet. De kap bedekte veelal de zijkanten van het hoofd om een gerichte blik te bewerkstelligen en afleiding te vermijden. Onder de kap beschermde een onderkapje het hoofd tegen de harde kap. Bij de aanpassing van de kloosterkleding in de vrouwenkloosters aan modernere tijden werd de kap wel vervangen door een mutsje met korte sluier. Vlaams: nonnenkap.
Werk
Breedte
24.0 cm
Hoogte
8.5 cm
Lengte
57.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • karton
  Type dun, stijf bordpapier, gemaakt van chemische pulp of lompen van goede kwaliteit. Gewoonlijk gebruikt voor kaarten, borden, afdrukmateriaal en dozen van hoge kwaliteit. Gebruik voor goedkoop bruin golfkarton waarnaar soms wordt verwezen als 'karton' de term 'golfkarton'. ()
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
 • onbekend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen