Datering

Kap

De ronde kap, wordt gedragen door de vrouw vanaf haar 16e jaar. Na 1900 is deze kap steeds kleiner geworden en daarmee namen ook de maten van de onderdelen af. Hoe groter de kap, des te ouder. De oudere kap heeft minder plooien in de kruin. Rond 1965 wordt de ronde kap niet meer gedragen. De volwassen vrouw draagt vanaf die tijd het meisjesmutsje.;De kap als laatste over alle andere onderdelen gezet, wordt;bij voorkeur gemaakt van een stuk glasbatist met een strook mooie kant aan de onderzijde. De dunne batist doet de rode banden, de zwarte bandjes en vernaaide linten mooi doorschijnen. In de rouw is de vorm van de kap dezelfde, maar i.p.v. het fijne kappegoed, wordt er een minder door- schijnende of geheel ondoorschijnende katoen gebruikt. Men noemt de kap nu ook dikke kap. De dichtheid van de stof maakt dat de onderliggende delen niet zichtbaar zijn. Men spreekt dan niet meer van de fijne kap maar van de dikke kap. Ook het kant is minder verfijnd. Bij hele zware rouw wordt er zelfs nog een ondermuts over het geheel opgezet.;Kap voor lichte rouw.

Onderdeel van ronde kap. Witte katoenen muts. Op de kruin fijn geplooid, vastgezet met zgn. spinnetje. Split in de achternaad. Aan voorzijde grof smal kantje, gehaakt, 2 lussen voor de keelband. Achternaad 14 cm. Kruin tot en met kantje 18 cm. De katoen is enigszins doorschijnend, maar minder dan de fijne kap, voor lichte rouw.

Identificatie
Titel
Kap
Objectnummer
013916
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kap (hoofdbedekking)
    Stevige witte hoofdbedekking waarop de sluier met spelden werd vastgezet. De kap bedekte veelal de zijkanten van het hoofd om een gerichte blik te bewerkstelligen en afleiding te vermijden. Onder de kap beschermde een onderkapje het hoofd tegen de harde kap. Bij de aanpassing van de kloosterkleding in de vrouwenkloosters aan modernere tijden werd de kap wel vervangen door een mutsje met korte sluier. Vlaams: nonnenkap.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4412
Werk
Breedte
14.0 cm
Lengte
18.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen