Datering

Kap

Een kap bestaande uit een enkel in vorm geknipte en genaaide bol van geborduurde tule. Aan voor- en achterzijde een aantal plooitjes. Geheel rondom een katoenen strookje. Vanaf de zijkanten naar achteren dient dit strookje als tunnenl voor een trekkoordje.

Identificatie
Titel
Kap
Objectnummer
012586
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kap (hoofdbedekking)
    Stevige witte hoofdbedekking waarop de sluier met spelden werd vastgezet. De kap bedekte veelal de zijkanten van het hoofd om een gerichte blik te bewerkstelligen en afleiding te vermijden. Onder de kap beschermde een onderkapje het hoofd tegen de harde kap. Bij de aanpassing van de kloosterkleding in de vrouwenkloosters aan modernere tijden werd de kap wel vervangen door een mutsje met korte sluier. Vlaams: nonnenkap.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6103
Werk
Breedte
16 cm
Hoogte
20 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
  • Onbekend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen