Datering
Maker onbekend

Brief onderdeel van ronde kap

De brief is een onderdeel van een ronde kap, een hoofdbedekking van een volwassen vrouw. De brief welke is vervaardigd van stevig karton, dient ervoor om deze ronde kap aan de voorzijde vorm te geven, en wordt met een keperband om het hoofd gebonden.Ronde kap gedragen door vrouwen boven de 18 jaar. Tot 1960 kwam de ronde kap vrij algemeen voor. Hoe groter de brief, hoe ouder het type muts.

Onderdeel van ronde kap. Stuk rond gebogen karton aan bovenzijde ovaal aan achterkant van de voorzijde versterkt met extra karton. Onderzijde omgehaald met wit garen, wit beige; keperband aan linkerzijde.

Identificatie
Titel
Brief onderdeel van ronde kap
Objectnummer
013923
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kap (hoofdbedekking)
  Stevige witte hoofdbedekking waarop de sluier met spelden werd vastgezet. De kap bedekte veelal de zijkanten van het hoofd om een gerichte blik te bewerkstelligen en afleiding te vermijden. Onder de kap beschermde een onderkapje het hoofd tegen de harde kap. Bij de aanpassing van de kloosterkleding in de vrouwenkloosters aan modernere tijden werd de kap wel vervangen door een mutsje met korte sluier. Vlaams: nonnenkap.
Werk
Breedte
24.0 cm
Hoogte
9.0 cm
Lengte
97.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • karton
  Type dun, stijf bordpapier, gemaakt van chemische pulp of lompen van goede kwaliteit. Gewoonlijk gebruikt voor kaarten, borden, afdrukmateriaal en dozen van hoge kwaliteit. Gebruik voor goedkoop bruin golfkarton waarnaar soms wordt verwezen als 'karton' de term 'golfkarton'. ()
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen