Datering
Vervaardiger onbekend

Boezeroen

De boezeroen werd door mannen van verschillende beroepsgroepen gedragen bij de algemeen in Nederland gedragen kleding. Boeren en vissers droegen de boezeroen bij hun klederdacht. Deze verving omstreeks 1900 de hemdrok.

Uitgebreide beschrijving

Donkerblauwe ondergrond, middelblauwe strepen met ingeweven donkerblauwe patroontje. De mouwen zijn recht ingezet met een okselklink, de linkermouw is bovenin versteld. De mouw is met; plooitjes aan de manchet gezet, die sluit met knoop en knoopsgat. Het smalle halsboordje heeft een knoop en knoopsgat, maar het split middenvoor sluit zodanig dat het boordje niet gesloten kan worden. De ruimte tussen de boorduiteinden beslaat 2 cm. Het achterpand is 7 cm langer dan het voorpand. de zijsplitjes zijn versterkt met een trensje.; zie ook B 685. De sluiting van het halsboordje is enigszins wonderlijk. De boezeroen lijkt ook ongebruikt. Is wel van een mooie kwaliteit boezeroenengoed gemaakt.

Identificatie
Titel
Boezeroen
Objectnummer
B000688
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • boezeroen
  (Korte) kiel met lange mouwen, meestal van blauw gestreept katoen of linnen, werkkleding gedragen door zeelieden, sjouwers en ambachtslieden, vooral als onderkleed. (Aangekleed gaat uit : streekkleding en cultuur in Noord-Holland 1750-1900 / M. Havermans-Dikstaal, S. Honig, L. Schram-van Gulik. - 1998, woordenlijst )
 • mannenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door mannen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6306
Werk
Breedte
61 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 10 juni 1952
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Bunschoten
 • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden