Datering
Vervaardiger onbekend

Boezeroen, Marken

Boezeroen voor een jongen of een man gemaakt van donkerblauw katoenen stof met een wit streepje. De mouwen sluiten met een knoop en knoopsgat. Het split op de borst sluit met glanzend donker houten knopen met een ivoren kern. De knoopsgaten zijn afgewerkt met heldergroen garen. Door de kleurstelling van de knoopsgaten is deze boezeroen gedragen voor in de rouw.

Uitgebreide beschrijving

Donkerblauw katoenen stof verlevendigd met een wit streepje, rechte mouwinzet met klink om ruimte te verkrijgen, lengte van de mouw reikt tot halverwege elleboog en pols, de manchet is aanzienlijk nauwer dan de mouw en sluit met knoop en knoopsgat, halsuit- snijding afgewerkt met een beleg aan de binnenzijde dat net even aan de buitenzijde te zien is, split op de borst sluit met 4 glanzend donker houten knopen met een ivoren kern, de knoops- gaten, evenals de 4 trensjes onder het split, zijn heldergroen, voor in de rouw.

Identificatie
Titel
Boezeroen, Marken
Objectnummer
008257
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • hemd
  Los, recht vallend ondergoed met of zonder mouwen, meestal doorlopend tot de heup of knie. (AAT-Ned)
 • boezeroen
  (Korte) kiel met lange mouwen, meestal van blauw gestreept katoen of linnen, werkkleding gedragen door zeelieden, sjouwers en ambachtslieden, vooral als onderkleed. (Aangekleed gaat uit : streekkleding en cultuur in Noord-Holland 1750-1900 / M. Havermans-Dikstaal, S. Honig, L. Schram-van Gulik. - 1998, woordenlijst )
 • mannenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door mannen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1561
Werk
Breedte
54 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • ivoor
  Te gebruiken voor een gemodificeerde vorm van dentine die voorkomt op de slagtanden van volwassen olifanten; wordt ook algemeen gebruikt voor het materiaal van uitstekende of grote tanden van zoogdieren zoals de walrus of de narwal. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 27 april 1966
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden