Datering
Vervaardiger onbekend

Boezeroen

De boezeroen wordt over het onderbaadje en het middelde gedragen. Het aantal knoopjes waarmee het split op de borst gesloten wordt, is voor kleine jongens vaak 3 en voor de ouderen meestal vier. De knoopsgaten zijn voor uit de rouw gewerkt in glanzend rood garen, voor in de rouw is het groen, paars of zwart. De laatste twee kleuren worden gebruikt voor de diepste rouw.

Uitgebreide beschrijving

Zwart katoenen stof verlevendigd met een wit streepje, rechte mouwinzet, in de oksel een klink om ruimte te verkrijgen, lengte van de mouw reikt tot de pols, de manchet is aanzienlijk nauwer dan de mouw en sluit met zwarte knoop en knoopsgat, ronde halsuit- snijding aan de binnenzijde afgewerkt met een biesje dat net even aan de buitenzijde te zien is, split op de borst sluit met 3 zilveren knopen, de knoopsgaten, evenals de 4 trensjes onder het split, zijn in rood, voor de zondag of feestdagen.

Identificatie
Titel
Boezeroen
Objectnummer
005438
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • boezeroen
  (Korte) kiel met lange mouwen, meestal van blauw gestreept katoen of linnen, werkkleding gedragen door zeelieden, sjouwers en ambachtslieden, vooral als onderkleed. (Aangekleed gaat uit : streekkleding en cultuur in Noord-Holland 1750-1900 / M. Havermans-Dikstaal, S. Honig, L. Schram-van Gulik. - 1998, woordenlijst )
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6224
Werk
Breedte
42 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 4 juni 1956
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden