Datering
Vervaardiger onbekend

Boezeroen

De boezeroen wordt over het onderbaadje en het middelde gedragen. Het aantal knoopjes waarmee het split op de borst gesloten wordt, is voor kleine jongens vaak 3 en voor de ouderen meestal vier. De knoopsgaten zijn voor uit de rouw gewerkt in glanzend rood garen, voor in de rouw is het groen, paars of zwart. De laatste twee kleuren worden gebruikt voor de diepste rouw.

Uitgebreide beschrijving

Donkerblauw katoenen stof met fijn wit streepje, rechte mouwinzet met klink om ruimte te verkrijgen, lengte van de mouw reikt tot halverwege elleboog en pols, de manchet is aanzienlijk nauwer dan de mouw en sluit met knoop en knoopsgat, halsuit- snijding afgewerkt met een beleg aan de binnenzijde, split op de borst sluit met 4 donkere knoopjes met een portretafbeelding, de knoopsgaten, evenals de 4 trensjes onder het split, zijn paars, rechts achter de initialen I.A. in groen, voor de zeerste rouw.

Identificatie
Titel
Boezeroen
Objectnummer
020671
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • boezeroen
    (Korte) kiel met lange mouwen, meestal van blauw gestreept katoen of linnen, werkkleding gedragen door zeelieden, sjouwers en ambachtslieden, vooral als onderkleed. (Aangekleed gaat uit : streekkleding en cultuur in Noord-Holland 1750-1900 / M. Havermans-Dikstaal, S. Honig, L. Schram-van Gulik. - 1998, woordenlijst )
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11875
Werk
Breedte
64 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 11 maart 1987
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden