Datering
Vervaardiger onbekend

Boezeroen

De bruidegomsboezeroen onderscheidt zich in hoofdzaak van de daagse boezeroen door stof en streeppatroon. De daagse is donker van toon omdat het indigoblauw overheerst, de bruidegomsboezeroen maakt een veel lichtere indruk omdat het van blauw mouwenstreept werd gemaakt, waarin het wit krachtig meespreekt. De meeste exemplaren zijn antiek en vertonen een merkwaardig verschil met de latere daagse boezeroen. Dit is het split op de borst, die bij de; laatstgenoemde precies verticaal is geknipt, bij de antieke exemplaren staat het split echter scheef.

Uitgebreide beschrijving

Blauw mouwenstreept met krachtige witte streep, recht model, lange mouwen met split en boordje recht ingezet, in de oksel een klink ingezet om ruimte te verkrijgen, het split op de borst is scheef geknipt, 3 knoopsgaten met Turks rood omgefestonneerd, 3 korrelige tinnen knoopjes (aangetast door tinpest), onderaan het split drie trenzen met Turks rood sajet, onderzijde zelfkant van de stof, ronde halsuitsnijding met een biesje aan de binnenzijde dat net even aan de buitenzijde te zien is, rechts onderaan de initialen K.S. in rood.

Identificatie
Titel
Boezeroen
Objectnummer
008256
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • boezeroen
  (Korte) kiel met lange mouwen, meestal van blauw gestreept katoen of linnen, werkkleding gedragen door zeelieden, sjouwers en ambachtslieden, vooral als onderkleed. (Aangekleed gaat uit : streekkleding en cultuur in Noord-Holland 1750-1900 / M. Havermans-Dikstaal, S. Honig, L. Schram-van Gulik. - 1998, woordenlijst )
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12571
Werk
Breedte
37 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • tin
  Pewter is een legering van tin (80-90%) met lood (20-10%), tegenwoordig met antimoon.
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 27 april 1966
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden