Datering

Rok voor vrouw

De geplooide skort behoorde in de 19e eeuw tot de daagse dracht, aan het eind van de 19e eeuw uitsluitend nog gedragen bij speciale gelegenheden. Zeer oude vrouwen droegen rond 1960 de skort nog naar het heilig avondmaal. Tegenwoordig zijn er weer enkele vrouwen die deze traditie opgenomen hebben. Het wordt gedragen met een borstrok.

Rok van een zware zwarte duffelse stof.de voorkant is glad, de achterzijde is helemaal van onder naar boven ingeplooid, voor het opbergen zijn de plooien vastgeregen. De onderkant is; afgezet met een bruin kloskoordje. In de zijnaden twee splittten, eveneens afgezet met kloskoord. De rechtersplit sluit met haak en oog. De bovenkant is omgeboord met keperband.

Identificatie
Titel
Rok voor vrouw
Objectnummer
003277
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
 • rok
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-575
Werk
Breedte
40 cm
Lengte
93 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 29 oktober 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Urk
 • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden