Datering

Rok

Deze zeldzame rok met een veer, werd nog tot aan het begin van de 20e eeuw op de zomerse zondag naar de kerkgang gedragen

Gedetailleerde beschrijving

Rode stof, zwarte florale motieven. De voorkant is glad, de acherkant is aan de bovenzijde geplooid en deze plooien zijn met een dubbele rij steken vastgezet. De onderzijde is omboord met een zwart bandje. De rok is gevoerd vanaf de heupen met glanzend katoen in twee tinten rood. De onderste strook (stootrand) is gevoerd met een aparte strook katoen met een pied de poule motief. De rok heeft aan de zijkanten twee splitten. Het linkersplit is afgezet met zwart band en de rechter sluit met een koperen haak en oog. De bovenzijde is omgeboord meet twee verschillende soorten band.

Identificatie
Titel
Rok
Objectnummer
004898
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
 • rok
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14582
Werk
Breedte
34 cm
Lengte
96 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 10 juli 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Urk
 • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden