Datering
Vervaardiger onbekend

Rok

Damasten rokken noemt men al snel Zaanse rokken maar het was een algemene mode van 1770 - 1800, die gedragen is in West-Friesland, de Zaanstreek,in Friesland, bij rijke Zeeuwse boerinnen, door stadse mevrouwen, etc. De damasten rokken kwamen in heel Nederland voor. In de 19de eeuw werden de damasten rokken als onderrok gedragen, tot 1860 Gedragen als japonrok of als losse rok met jak.

Uitgebreide beschrijving

Wollen damasten rok, gecallanderd, blauw fond, witte bloemen aan tailleband van blauw keperkatoen aan achterzijde geplooid met kleine diepe plooien, voor met brede platte plooien. Twee splitten afgezet met blauw koord. Sluiting met koperen haken en ogen, een haak ontbreekt. Aan beide zijde van het voorpand zijn later twee nieuwere ogen gezet 2cm voor de oude. Drie koperen ogen aan achterzijde tailleband. Zoom afgezet met blauw koord. Zeven banen. Het buikstuk is kennelijk vermaakt, de plooien zijn onregelmatig. Deze rok is nog helemaal in de 18 e eeuwse staat met de originele wollen tailleband. Damasten rokken noemt men al snel Zaanse rokken maar het was een algemene mode van 1770 - 1800, die gedragen is in West-Friesland, de Zaanstreek,in Friesland, bij rijke Zeeuwse boerinnen, door stadse mevrouwen, etc. De damasten rokken kwamen in heel Nederland voor. In de 19de eeuw werden de damasten rokken als onderrok gedragen, tot 1860Gedragen als japonrok of als losse rok met jak.

Identificatie
Titel
Rok
Objectnummer
000940
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
 • rok
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8752
Werk
Breedte
32 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • zijde (textiel)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 29 maart 1949
Copyright
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden