Datering

Rok

Volendam, Vrouw, zondagse dracht, Vera Moonen 1985; Over de onderrokken wordt de bovenrok gedragen. Omstreeks het midden van de 19e eeuw droegen de Volendammer vrouwen een veelkleurig gestreepte wollen bovenrok. Deze is in de loop der jaren tot de zondagse kleding gaan behoren. Later wordt deze fel gestreepte rok alleen bij het huwelijk gedragen. De rok is dan voornamelijk geplooid op de witte en de rode kleur en wordt derhalve de "rode rok" genoemd. Ook kan deze rok gedragen worden door vrouwen die familie zijn van de bruid. De gekleurde zondagse rok is door de leiblauwe gestreepte vervangen. De hoofdtinten zijn brede banen zwart en grijs en een klein streepje ultramarijn blauw. Terwijl vroeger voor "netjes" een effen donker grijze rok stijf in de plooien werd gedragen, is dat rond 1940 een zwart wollen plissé rok geworden, het "opknappersgoed".

Kleurig gestreepte halfwollen flanel, boven- zijde in rood katoenen keperband gezet, voor zijde glad, achterzijde geplooid op kleur,; split en zoom afgewerkt met rood/wit kloskoordje, plooien over gehele lengte vast geregen (om te bewaren), gedragen met huwelijk, eerste kerkgang na kraambed, 25 jr. bruiloft, etc.

Identificatie
Titel
Rok
Objectnummer
006483
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
 • rok
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12997
Werk
Breedte
44.0 cm
Lengte
99.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 april 1959
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Volendam
 • Purmerend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden