Datering
Maker onbekend

Rok

Rond 1800 is deze rok niet meer door een modedame gedragen, wel in de 18e eeuw. Begin 19e eeuw gedragen op het platteland als mooie zondagse rok. Gedragen in het Gooi, maar ook wel elders in Nederland. Voor deze rok moest je wel geld hebben, maar je was ook weer geen deftige dame.

Gedetailleerde beschrijving

Linnen rok, Indiase sits. Wit fond met randmotief en grote florale strooimotieven in vnl.paars en rood. Aangezet katoenen bovenstukje van 8 cm. Glad buikstuk , platte plooien naar achter, middenachter stolpplooi. Split links, sluit met koperen haak en oog. Geheel gevoerd met wit linnen. Mooie 18e eeuwse stof, rond 1810 - 1820 verlengd. Rond 1800 is deze rok niet meer door een modedame gedragen, wel in de 18e eeuw. Begin 19e eeuw gedragen op het platteland als mooie zondagse rok. Gedragen in het Gooi, maar ook wel elders in Nederland. Voor deze rok moest je wel geld hebben, maar je was ook weer geen deftige dame. Bovenrok, misschien later als onderrok gebruikt. Deze sitsen rokken komen op verschillende plaatsen voor, zoals West-Friesland, de Zaan, het Gooi en Friesland.

Identificatie
Titel
Rok
Objectnummer
004478
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kleding
    Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
  • rok
    BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15177
Werk
Lengte
108 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 16 september 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Eemnes
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden