Datering
Vervaardiger onbekend

Rok

Rond 1800 is deze rok niet meer door een modedame gedragen, wel in de 18e eeuw. Begin 19e eeuw gedragen op het platteland als mooie zondagse rok. Gedragen in het Gooi, maar ook wel elders in Nederland. Voor deze rok moest je wel geld hebben, maar je was ook weer geen deftige dame.

Uitgebreide beschrijving

Linnen rok, Indiase sits. Wit fond met randmotief en grote florale strooimotieven in vnl.paars en rood. Aangezet katoenen bovenstukje van 8 cm. Glad buikstuk , platte plooien naar achter, middenachter stolpplooi. Split links, sluit met koperen haak en oog. Geheel gevoerd met wit linnen. Mooie 18e eeuwse stof, rond 1810 - 1820 verlengd. Rond 1800 is deze rok niet meer door een modedame gedragen, wel in de 18e eeuw. Begin 19e eeuw gedragen op het platteland als mooie zondagse rok. Gedragen in het Gooi, maar ook wel elders in Nederland. Voor deze rok moest je wel geld hebben, maar je was ook weer geen deftige dame. Bovenrok, misschien later als onderrok gebruikt. Deze sitsen rokken komen op verschillende plaatsen voor, zoals West-Friesland, de Zaan, het Gooi en Friesland.

Identificatie
Titel
Rok
Objectnummer
004478
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
 • rok
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15177
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 16 september 1953
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden