Datering
Maker onbekend

Rok

Damasten rokken noemt men al snel Zaanse rokken maar het was een algemene mode van 1770 - 1800, die gedragen is in West-Friesland, de Zaanstreek,in Friesland, bij rijke Zeeuwse boerinnen, door stadse mevrouwen, etc. De damasten rokken kwamen in heel Nederland voor. In de 19de eeuw- tot 1860- werd de rok als onderrok gedragen.Gedragen als japonrok of als losse rok met jak.

Gedetailleerde beschrijving

Wollen damasten rok, groen fond, witte bloemen. Gerimpeld aan groene keper tailleband. Glad buikstuk ruim aangezet aan de band. Rechts zijsplit zonder koordje, sluit met koperen haak en oog. Achter aan tailleband drie koperen haken. Later zijn rondom vijf zwarte haken toegevoegd. Zoom zonder koordje. De rok is vermaakt. Kennelijk is bij het zijsplit een baan er tussenuit gehaald. De banen zijn slordig machinaal weer aan elkaar gezet, ongelijk aan de zoom. Dit kan ook de slordige voorkant verklaren. Zeven banen.

Identificatie
Titel
Rok
Objectnummer
007204
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
 • rok
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Werk
Breedte
36 cm
Lengte
100 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 8 januari 1962
Licentie
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
 • Purmerend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden