Datering
Maker Dirk de Jong

De haven van Edam. = Le port de Edam.

Gezicht op de haveningang van Edam

Gedetailleerde beschrijving

Gezicht op de haveningang van Edam, met op de voorgrond water met zeilende schepen. Links voor een zeilend scheepje naar links. Rechts van het midden een voor anker liggende; driemaster, op de spiegel gezien, met de naam 'DE ALIDA'. Links van dit schip is een sloep voorgesteld. Rechts op de voorgrond is een zeilend vrachtschip naar rechts voorgesteld. Op de achtergrond is de kust voorgesteld met over de rechter helft enkele gebouwen met torens die boven bomen uitsteken en bij de haveningang enkele huizen. De haveningang met havenlicht is links van het midden voorgesteld. Op het havenhoofd staan drie personen op de uitkijk. In de havenmonding zijn enkele schepen voorgesteld. Links van de haveningang is op de horizon nog een stuk van de kust te zien, met ondermeer een galg.; Middenonder is in de tekstrook het wapen van Edam toegevoegd, opgehouden door twee staande leeuwen die elk met een poot op een kanon rusten en waar achter lansen met vlaggen zijn voorgesteld.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: l.o.: Dk. de Jong, ad vivum delin 1780.; r.o.: M. Sallieth, Sculp.; r.b.: 9.; l.o.: TE AMSTERDAM, by P. YVER, J. SMIT en Zoon, en F.W. GREEBE.; r.o.: A AMSTERDAM chez P. YVER, J. SMIT & Fils, & F.W. GREEBE.

Identificatie
Titel
De haven van Edam. = Le port de Edam.
Objectnummer
006503
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-574
Over
Onderwerpen
 • Havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Werk
Breedte
34.7 cm
Hoogte
21.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Dirk de Jong (vervaardiger)
 2. Mathias de Sallieth ()
Datering
Materiaal
 • papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
 • inkt
  Een vloeibare stof die wordt gebruikt voor tekeningen of overtrektekeningen. Een ondoorzichtig, doorgaans zwart pigment wordt vermengd met een oplosmiddel, zoals water, om een vloeistof te verkrijgen die met een pen of inkt kan worden aangebracht. (Project Fotografie)A fluid medium used for drawings or tracings. An opaque, usually black, pigment is mixed with a vehicle such as water to produce a fluid which can be applied with a pen or brush. Through the end of the 19th century, ink was supplied dried in stick or block form which was ground and mixed with water as needed. At the beginning of this century prepared ink became popular. (Project Fotografie)Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • Kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 5 september 1959
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Edam
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

, –

Trefwoorden