Datering
Vervaardiger Dirk de Jong

De haven van Amsterdam. Le port D' Amsterdam.

De driemaster 'Holland' wordt de haven van Amsterdam binnengesleept op een scheepskameel. Dat is een soort drijvend dok. Daarop konden grote schepen de ondiepte van Pampus passeren.

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op het IJ met Amsterdam op de horizon. Op de voorgrond links een groot vlot waarop vier mannen. Middenvoor een roeibootjr en rechtsvoor een zeilend schip met sprietzeil. Op het tweede plan is groot in het midden een driemaster voorgesteld, op de spiegel gezien, waarop de naam 'HOLLAND' prijkt. Het schip ligt in een scheepskameel voor anker en een groot aantal mannen is aan het draaien aan de draaispillen van de scheepskameel. Links een afgemeerd schip met scherp naar achteren hellende mast en rechts een zeilend statenjacht. Op de achtergrond links en rechts de havens met afgemeerde schepen en op de horizon de huizen en gebouwen van Amsterdam, met in het midden een ronde koepeltoren en links drie torens. Middenonder in de tekststrook is het wapen van Amsterdam voorgesteld, opgehouden door twee staande leeuwen die elk met een poot op een kanon rusten, achter de leeuwen zijn lansen en vlaggestokken met vlaggen weergegeven. Titel: m.o. in de marge.; Imp. in de marge: l.o. Dk. de Jong, ad vivum delin 1780. r.o.: M. Sallieth, Sculp. r.b.: 5. l.o. TE AMSTERDAM, by P. YVER, J. SMIT en ZOON, en F.W. GREEBE. r.o.: A AMSTERDAM chez P. YVER, J. SMIT & FILS, & F.W. GREEBE.

Identificatie
Titel
De haven van Amsterdam. Le port D' Amsterdam.
Objectnummer
006501
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14479
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Werk
Breedte
34.4 cm
Hoogte
21.1 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Dirk de Jong (vervaardiger)
 2. Mathias de Sallieth
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 5 september 1959
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
prentkunstenaar, tekenaar, etser

Mathias de Sallieth

Praag, 1749 – Rotterdam, 29 november 1791
Lees meer
RKD

Trefwoorden