Datering
Vervaardiger Dirk de Jong

De haven van Enkhuysen = Le port de Enkhuysen

Gezicht op Enkhuizen vanaf het water

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op Enkhuizen vanaf het water. Op de voorgrond zes zeilende schepen en twee sloepen die voortgeroeid worden, bij een woelige zee. Op de horizon de stad met links de haveningang met een havenlicht. In de havenmonding twee kleinere schepen. Tussen de huizen zijn de masten van in de binnenhaven afgemeerde schepen te zien. Boven de daken van de huizen steken rechts een kerktoren en een toren van een torengebouw aan het water uit.; Onder de voorstelling is in het midden van de titelstrook het wapen van Enkhuizen voorgesteld, opgehouden door een jonge vrouw en omgeven door kanonnen en vlaggen. Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: l.o.: Dk. de Jong, ad vivum delin 1780.; r.o. M. Sallieth, Sculp. l.o. TE AMSTERDAM, by P. YVER, J. SMIT en Zoon, en F.W. GREEBE. r.o. A AMSTERDAM chez P. YVER, J. SMIT & FILS, & F.W. GREEBE. r.b.: 8. Toestand: vlekjes.

Identificatie
Titel
De haven van Enkhuysen = Le port de Enkhuysen
Objectnummer
002254
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15589
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Werk
Breedte
34.7 cm
Hoogte
21.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Dirk de Jong (vervaardiger)
 2. Mathias de Sallieth
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 4 augustus 1950
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
prentkunstenaar, tekenaar, etser

Mathias de Sallieth

Praag, 1749 – Rotterdam, 29 november 1791
Lees meer
RKD

Trefwoorden