Datering
Maker

Spanen doos

Kleine kledingstukken werden in Marken meestal bewaard in dozen, tonnetjes en kisten. De dozen werden gestapeld en tussen de dozen lagen geborduurde kleedjes, ter bescherming van de decoratie op de deksels. Deze spanen dozen kwamen uit het Zwarte Woud in Duitsland. De meeste spanen dozen waren rond, maar ook ovale dozen kwamen voor. De oudste werden versierd met kleine motiefjes.

Gedetailleerde beschrijving

Spanen doos met deksel, rond. De zijkant van zowel doos als deksel zijn d.m.v. spijkertjes vastgezet; de spijkertjes lijken op nietjes, het zijn stukjes metaaldraad die aan de binnenkant omgebogen zijn. Rondom de doos loopt een extra band die op dezelfde manier bevestigd is. Deze band bevestigt de twee delen, waar de zijkant van de doos uit bestaat, aan elkaar. Beschildering: het deksel heeft een creme-kleurige ondergrond. De bovenkant heeft een groene rand en daarbinnen een versiering van aansluitende randen van driehoekjes in groen, rood en geel, aangevuld met randen donkerbruine stipjes. Op de zijkant van het deksel zijn onder een groen randje in zwarte golfjes en stipjes geschilderd in een regelmatig patroon. De zijkant van de doos heeft boven de band een creme-kleurige ondergrond, beschilderd met geometrische motiefjes in steen-rood. De band heeft een creme-kleurige ondergrond beschilderd met zwarte stipjes en ovaaltjes. De rand onder de band heeft een licht-oranje ondergrond en is beschilderd met een regelmatig patroon van zwarte kruisjes en stipjes.

Identificatie
Titel
Spanen doos
Objectnummer
013767
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • spanen doos
  Spanendozen zijn gemaakt van zeer grote houtsplinters, ook wel spaanders genoemd. Kleine kledingstukken werden in Marken veelal bewaard in (spanen)dozen, tonnetjes en kisten. De dozen werden gestapeld. Tussen de dozen lagen geborduurde kleedjes ter bescherming van de decoratie op de deksels. De spanendozen komen uit Duitsland, uit het Zwarte Woud. De oudste zijn versierd met kleine motiefjes.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5141
Over
Onderwerpen
 • Geometrisch patroon
Werk
Hoogte
5.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae